Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt ras för Volkswagen

Volkswagen-skandalen kring företagets avgasfusk har vuxit till att inkludera ytterligare 800 000 bilar och för första gången även bensinmotorer. Foto: Sean Gallup
Volkswagen rasar på Frankfurtbörsen. Foto: Frank Rumpenhorst

Volkswagen-skandalen kring företagets avgasfusk har vuxit till att inkludera ytterligare 800 000 bilar och för första gången även bensinmotorer.

Hur många av dessa som körs omkring på svenska vägar är oklart.

Samtidigt rasar aktien på Frankfurtbörsen.

Gårdagens avslöjande om att ytterligare 800000 bilar har för lågt angivna värden för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp får nu stora konsekvenser. Enligt en första bedömning kan de nya fynden kosta VW uppskattningsvis ytterligare knappt 19 miljarder kronor. Volkswagen-aktien störtdök dessutom när Frankfurtbörsen öppnade i dag. Vid 10-tiden hade den backat runt åtta procent.

Vad som är anmärkningsvärt kring det nya avslöjandet är att det nu även inkluderar bensinmotorer, vilket är helt nytt.

 

LÄS OCKSÅ: Ex-politikerna som får ut miljoner utan att jobba

"Hoppas på svar"

Vilka motormodeller det handlar om och i vilken omfattning bensinmotorer kontra dieselmotorer är omfattade ger dock inte Volkswagen några svar på.

TT har sökt företagets svenska vd Claes Jerveland för en kommentar men företaget väljer att besvara frågor genom presschefen Marcus Thomasfolk:

- Vi vet i nuläget inte det, säger han på frågan om bilar på den svenska marknaden omfattas av det nya avslöjandet.

- Men vi hoppas självklart få svar så snart som möjligt.

Elva miljoner bilar

Det var i september som de första uppgifterna om hur den tyska biljätten fuskat med utsläppsvärden för kväveoxid på cirka elva miljoner bilar världen över framkom. Detta efter att forskare i USA redan 2014 vid tester sett att de angivna utsläppsnivåerna inte stämde. I Sverige har tidigare angivits att cirka 230000 bilar omfattas en siffra som nu kan komma att revideras uppåt.

Rent praktiskt när det gäller återkallande av bilar har inte speciellt mycket hänt för de svenska bilägarna. Berörda kunder har informerats via brev men åtgärderna planeras fortfarande inte ske förrän tidigast 2016.

 

LÄS OCKSÅ: Så rika blir Candy Crush-ägarna

Många reaktioner

- Under oktober månad skulle åtgärderna presenteras för den tyska transporstyrelsen (KBA) och så har nu skett. Efter att åtgärderna har godkänts kan vi informera kunderna ytterligare men det som står fast är att det ska genomföras nästa år. I nuläget har vi dock ingen mer detaljerad information. Det kommer när åtgärderna är godkända av KBA, säger Marcus Thomasfolk.

TT: Vilka reaktioner har ni fått från bilägare?

- Det har varit olika, allt från att folk är väldigt upprörda till att man har frågor om vad man ska göra med sin bil.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!