Avtalet med rymdteknikbolaget Huateng ska ge Nevs motsvarande 8,5 miljarder kronor, enligt Ekot i Sveriges radio. Foto: Per WissingAvtalet med rymdteknikbolaget Huateng ska ge Nevs motsvarande 8,5 miljarder kronor, enligt Ekot i Sveriges radio. Foto: Per Wissing
Avtalet med rymdteknikbolaget Huateng ska ge Nevs motsvarande 8,5 miljarder kronor, enligt Ekot i Sveriges radio.  Foto: Per Wissing
Annie Lööf och Kai Johan Jiang firar den första nya saaben sedan Jiangs bolag Nevs tog över fabriken i Trollhättan 2013. Foto: Per WissingAnnie Lööf och Kai Johan Jiang firar den första nya saaben sedan Jiangs bolag Nevs tog över fabriken i Trollhättan 2013. Foto: Per Wissing
Annie Lööf och Kai Johan Jiang firar den första nya saaben sedan Jiangs bolag Nevs tog över fabriken i Trollhättan 2013. Foto: Per Wissing

Nytt miljardavtal för bilföretaget Nevs

Publicerad

Svenska bilföretaget Nevs från Trollhättan tecknar ytterligare ett miljardkontrakt i Kina.

Avtalet med rymdteknikbolaget Huateng ska ge Nevs motsvarande 8,5 miljarder kronor, enligt Ekot i Sveriges radio.

Det är företagets grundare och styrelseordförande Kai Johan Jiang som bekräftar det nya samarbetsavtalet mellan Nevs och Huateng, som utomlands går under namnet Volinco. Nevs ska leverera 20 000 fordon till Huateng, en affär värd 8,5 miljarder kronor och Huateng ska i sin tur bidra med komponenter till Nevs elbilar.

– De har ett leasingbolag, de ska licensiera, och sen på vissa komponenter ska vi jobba tillsammans, säger Jiang till Ekot.

Just nu pågår också bygget av Nevs nya fabrik utanför hamnstaden Tianjin. Fabriken ska enligt planerna kunna börja användas i maj 2017 och kunna bygga 200 000 elbilar varje år.

 

LÄS OCKSÅ: Nevs har fått stororder på elbilar.

 

Strax före jul tecknade Nevs ett avtal med kinesiska Panda New Energy om 150 000 elbilar som ska levereras före år 2020, en affär som ger Nevs 100 miljader kronor och Trollhättan hundratals nya jobb.

– Tanken är att elbilen ska lanseras under 2017 och i Trollhättan kommer den att tillverkas i form av karosser som är målade och färdiga för slipmonterin som skeppas till vår fabrik i Kina. Den kommer att stå klar i sin första fas under tredje kvartalet 2017 och då kommer vi att slutmontera bilarna där till färdiga elbilar, sa Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs då.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen