Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt magplask för fonden – men ägaren lyfter jättelön

Christer Sterndahlen, förvaltare av Cicero Focus och huvudägare i Cicero Fonder. Foto: Bjorn Mattisson.bjornfotograf.se /Cicero Fonder
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sverigefonden Cicero Focus har gjort ett riktigt magplask i år. Spararna har fått se sina pengar tappa 5 procent i värde. 

Men för bolagets ägare har det ändå blivit klirr i kassan. 

Trots att det handlar om en och samma marknad kan avkastningen i Sverigefonder skilja sig rejält åt. Snittet för Sverigefonderna hittills i år en uppgång på fem procent, men Handelsbanken Sverige Selektiv har exempelvis stigit med över 10 procent. I andra änden av skalan hittar vi Sverigefonden Cicero Focus. I den fonden har spararna i stället fått se sina besparingar minska 5 procent. 

Det gör Cicero Focus, som också finns i premiepensionen, till den klart sämst presterande Sverigefonden i år. Man är därtill sämst på hela fondtorget i premiepensionen, i kategorin Sverigefonder. 

LÄS MER: Här är årets vinnare i PPM-systemet 

– Våra portföljbolag har utvecklats sämre än tillväxtbolagen. Fonden har till exempel varit överviktad i banker och underviktad i Ericsson. Vi tror dock på strategin över tid, kommenterar förvaltaren Christer Sterndahlen. 

Gick dåligt också 2017 och 2016

Men också om vi tittar tillbaka 12 månader hamnar Cicero Focus på sista plats bland samtliga Sverigefonder i PPM. Följaktligen var inte heller förra året lyckat för spararna i Cicero Focus. Fonden gav 4,5 procent, långt efter snittet för Sverigefonder som var 9,5 procent. I bolagets årsberättelse konstaterar Christer Sterndahlen att "några kvalitetsbolag inte höll måttet" och att bolaget "ägde lite för mycket byggrelaterade bolag". 

Men faktum är att 2016 såg lika illa ut. Då steg Sverigefonderna i snitt med 9,1 procent, men Cicero bara med 4,3 procent. "Fonden hade ett mellanår" heter det i 2016 års bolagsrapport. 

LÄS MER: Bolaget har marknadens dyraste pensionsfonder 

Cicero Fonder sticker dessutom ut på fler sätt. Bolagets globalfond, Cicero Världen, har också halkat rejält efter andra globalfonder. Medan snittet för globalfonder i år är en uppgång med nästan 8 procent, har Cicero Världen bara gått hälften så bra. Också under förra året gick fonden betydligt sämre än andra fonder i samma fondkategori. 

Christer Sterndahlen är inte bara förvaltare av Cicero Focus. Han är också vd och huvudägare. Detta via ägarbolaget Cicero Holding, där han har en ägarandel på 35 procent och också är ordförande.

Cicero Fonder tjänar liksom alla fondbolag pengar på de avgifter som spararna i fonderna betalar på sitt kapital, oavsett hur dåligt fonderna presterar. Men Cicero Focus tar utöver det också ut en resultatbaserad avgift om fonden överträffar sitt jämförelseindex. Cicero Fonder har totalt nio fonder öppna för privatsparare.  

LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg

Ägare plockade ut 1,2 miljoner

Trots de skrala förvaltningsresultaten de senaste åren för bolagets Sverige- och globalfond gjorde Cicero Fonder en vinst på 3,4 miljoner kronor under 2017. 

1,2 miljoner gick direkt till Christer Sterndahlen och övriga ägare. De är Cicero Holdings vd Bengt Holmström och rådgivningsorganisationen Free Broker Group. Under 2016 plockade man ut 1,3 miljoner kronor. 

Dessutom lyfte Sterndahlen och övriga i styrelsen i Cicero Fonder en lön på 2,5 miljoner kronor förra året. 

– Lönesättningen och utdelningen baseras på en längre period och inte för några enstaka år, skriver Christer Sterndahlen per mejl. 

Cicero Fonder har en trasslig historia bakom sig. 2011 fick bolaget böter på hela 3,5 miljoner kronor av Finansinspektionen, på grund av överträdelse som "tyder på okunskap om eller bristande intresse för regelverket" enligt FI. Vid den tidpunkten var dock inte Christer Sterndahlen vd i bolaget. Bolaget uppgav då också att man genast vidtagit åtgärder.

LÄS MER: Svarta listan: Fonderna du bör se upp med 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!