"Ett skitjobb." Linnéa Nodelijk är en av de unga svenskar som har hakat på det nya lågstatusjobbet i Norge. "Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra", säger hon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
"Ett skitjobb." Linnéa Nodelijk är en av de unga svenskar som har hakat på det nya lågstatusjobbet i Norge. "Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra", säger hon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.

Nytt lågstatusjobb för svenskar i Norge

Publicerad
Uppdaterad
En apa skulle klara av det.
Det nya norska lågstatusjobbet som lockar svenskar till Norge: bananskalning.
- Jag ser positivt på det. Efter det här jobbet kan det inte bli mycket värre, säger svenska Linnéa Nodelijk, 20, till Dagbladet.
Under flera år har lågstatusjobbet fiskrensning lockat svenska ungdommar till grannlandet i väst.
Men nu har det ersatts av ett jobb med om möjligt ännu lägre status - bananskalning.
- Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra, säger Linnéa Nodelijk som har flyttat från Södertälje till Oslo.
Det framgår inte om det är Trazan och Banarnes hit "Skala banan" som får tillvaron i fabrikslokalen i Oslo att bli lite mer dräglig.
Bland arbetskamraterna finns inga apor - och framförallt inga norska ungdomar. Linnéa Nodelijks fem arbetskamrater kommer alla från Sverige - men det bekymrar henne inte.
- Jag gillar inte norrmän särskilt mycket. De är lata och ska bara ha rast hela tiden medan svenskar är flitiga och gör ett bra jobb, säger hon till Dagbladet.

Granskas av SVT

På onsdag kommer SVT:s "Uppdrag granskning" att syna arbetsförhållandena för de 80000 svenska ungdomar som jobbar i Norge. När Janne Josefsson besökte "Skavlan" berättade han om norska ungdomars ovilja att ta sig an apjobbet bananskalning.
- De skrattade bara åt svenskarna. De trodde inte att det var sant. Skulle ni kunna tänka er att jobba med det? "Aldrig i livet" svarade de, sa Janne Josefsson.

"Det ser inte gott ut"

Men Linnéa Nodelijk tar inte åt sig.
- Om de skrattar åt oss så får de väl göra det. Jag behöver pengar och vill kunna betala hyran, säger hon till Dagbladet.no.
De skalade bananerna används till smörgåspålägget Banos - "en stor sörja", enligt Janne Josefsson.
- Det ser inte gott ut. Jag tror inte att någon av svenskarna skulle käka det, sa Janne Josefsson i "Skavlan".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen