På fredag ska Kina upphäva en tvångsregel mot större aktieförsäljningar på börsen i Shanghai. Foto: Andy WongPå fredag ska Kina upphäva en tvångsregel mot större aktieförsäljningar på börsen i Shanghai. Foto: Andy Wong

På fredag ska Kina upphäva en tvångsregel mot större aktieförsäljningar på börsen i Shanghai.

 Foto: Andy Wong
Det globala börskaos som stressar det nya året har samma ursprung som under augusti–september i fjol. Foto: Richard DrewDet globala börskaos som stressar det nya året har samma ursprung som under augusti–september i fjol. Foto: Richard Drew
Det globala börskaos som stressar det nya året har samma ursprung som under augusti–september i fjol. Foto: Richard Drew
När Shanghai-börsen föll som mest i fjol raderades en fjärdedel av hela börsvärdet ut på två månader. Foto: Andy WongNär Shanghai-börsen föll som mest i fjol raderades en fjärdedel av hela börsvärdet ut på två månader. Foto: Andy Wong
När Shanghai-börsen föll som mest i fjol raderades en fjärdedel av hela börsvärdet ut på två månader. Foto: Andy Wong
Swedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver Kinas börsväsende som relativt outvecklat jämfört med Europa och USA. Foto: PressbildSwedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver Kinas börsväsende som relativt outvecklat jämfört med Europa och USA. Foto: Pressbild
Swedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver Kinas börsväsende som relativt outvecklat jämfört med Europa och USA. Foto: Pressbild

Nytt börsdrama väntar på fredag i Kina

Publicerad

På fredag ska Kina upphäva en tvångsregel mot större aktieförsäljningar på börsen i Shanghai.

Men nu ryktas det att det halvårsgamla stoppet förlängs, sannolikt av rädsla för nya ras.

– Om de inte lyfter det är det ett tecken på att de är väldigt oroliga, säger Kinakännaren Frederic Cho till Dina Pengar.

Det globala börskaos som stressar det nya året har samma ursprung som under augusti–september i fjol: Stora ras på framför allt Shanghai-börsen i Kina. Börsen, som är stängd för utländska investerare, är högt värderad, lämnar en del övrigt att önska vad gäller transparens och regelefterlevnad, samt bjuder ofta på stora kursrörelser.

När Shanghai-börsen föll som mest i fjol raderades en fjärdedel av hela börsvärdet ut på två månader.

 

LÄS OCKSÅ: Stockholmsbörsen stänger på minus

Stoppade försäljningar i 6 månader

En konsekvens blev ett säljförbud för aktieägare med större andel än 5 procent i ett bolag. Stoppet skulle gälla i ett halvår, och trädde i kraft den 9 juli.

Enligt plan ska förbudet hävas den 8 januari. Men nu är det inte säkert att det blir så, enligt ett färskt rykte.

– Det är inte skrivet i sten att man lyfter förbudet på fredag, säger Hans Gustafson, valutastrateg på Swedbank.

Frederic Cho, analytiker och expert på Kinas ekonomi, antyder att det blir ett problem hur myndigheterna än gör.

– Om de inte lyfter det är det ett tecken på att de är väldigt oroliga, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Börsen ner igen efter morgonens revansch

"Säljtrycket finns inbyggt"

Frederic Cho tror att förbudet, när det än släpps, kommer att trycka ned kurserna.

– Man kan ju skjuta på det eller så gör det man det nu – det här säljtrycket finns ju inbyggt ändå. Förr eller senare måste man bita i det sura äpplet, säger han.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver Kinas börsväsende som relativt outvecklat jämfört med Europa och USA.

– Den kinesiska regeringens ambition är att ha kontroll över alla delar av ekonomin, men här har man inte riktigt haft full kontroll. Det skapar en osäkerhet, säger Anna Breman.

Hon ser en börs som reagerar väl häftigt på konjunktursignaler och statistik.

– Börsen är egentligen frånkopplad från fundamenta i Kina, du kan inte riktigt tänka på det i vanliga termer, säger Anna Breman.

 

LÄS OCKSÅ: Börskaoset fortsätter i New York

Räknar med ett stökigt år

Men det hindrar inte att börsoron i Shanghai skrämmer även det globala investerarkollektivet, och att det sannolikt långt ifrån är över.

– Även om det blir mer tvära kast än vad som är rimligt har Kina blivit en så stor ekonomi att det påverkar amerikanska och svenska börser. Det kommer att fortsätta vara en stor osäkerhetsfaktor under året, säger Anna Breman.

 

LÄS OCKSÅ: Proffsets varning: Börsfrossan fortsätter

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen