Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt avtal klart: Så hårda blir de nya PPM-kraven

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu börjar upprensningen av premiepensionen. 

På onsdagen offentliggjordes de nya, betydligt striktare avtal som fondbolagen i PPM måste ingå framöver. Nytt är att ett provisionsförbud införs. 

– Är vår bedömning att förtroendet är borta för en fond så får den inte vara kvar, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg. 

På onsdagen offentliggjordes de nya fondavtal som alla fondbolag måste ingå med Pensionsmyndigheten om de framöver vill vara kvar på fondtorget. 

– Kvaliteten för pensionsspararna förbättras genom att vi ställer högre krav på fondförvaltarna, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg. 

I avtalen ställs krav på att fonden måste ha minst en halv miljard i förvaltat kapital utanför premiepensionen och att bolaget ska kunna presentera tre års historik för fondförvaltaren. Dessa krav har varit kända sedan länge. 

LÄS MER: Klubbat: Så blir det nya PPM-systemet 

Fondbolagen ska följa "god sed" i PPM

Men avtalen innehåller också några nyheter. 

I de nya avtalen går Pensionsmyndigheten längre vad gäller kraven på att förvaltarna ska följa "god sed". Pensionsmyndigheten kommer framöver att granska fondförvaltarens lämplighet, fondens målsättning, aktivitetsnivå, portföljsammansättning och riskprofil. Pensionsmyndigheten kommer också granskas att fonden inte använder "olämpliga affärsmetoder", vilseledande marknadsföring, försäljning genom andra produkter och olämpliga placeringar. 

– Är vår bedömning att förtroendet är borta för en fond så får den inte vara kvar, säger Erik Fransson. 

LÄS MER: PPM-systemets värsta fonder 

Provisonsförbud införs

En annan nyhet är att det inte får utges någon form av provision kopplad till fonder inom premiepensionen. Det är en helt ny reglering, som inte tidigare funnits med i de remisser som gått ut om PPM-omgörningen.

– Det här är ett område där vi haft lite problem historiskt. Nu kommer vi sköta all kommunikation om fonderna och ingen betalning som har till syfte att påverka spararna kommer att vara tillåten, säger Erik Fransson. 

Tittar man på avtalen kommer ni ha mycket att granska när alla fonder ska ansöka om det nya avtalet. Kommer ni mäkta med det?

– Ja, det kommer vi göra. Vi har anställt väldigt många under våren och jobbar med processerna inför detta. Trots att vi fyllt på kommer vi ta in extraresurser för att jobba oss igenom den här pucken. 

På branschföreningen Fondbolagens förening säger man sig vara positiv till stärkt konsumentskydd inom premiepensionen. Föreningens vd Fredrik Nordström påpekar dock att det återstår att se hur regelverket tolkas av Pensionsmyndigheten.

– Vi gillar ambitionen hos Pensionsmyndigheten, men generellt sett är det alltid i detaljerna det kan bli otydligt vad som gäller.  

Risk för dubbeljobb

Han ställer sig frågande till att Pensionsmyndigheten nu ska granska samma saker som Finansinspektionen redan granskar. Det var en kritik som Finansinspektionen själva framförde i den remissrunda som föranlett den nya regleringen. 

–  Det finns redan en ansvarig myndighet vars uppgift är att se till att fondbolagen agerar i andelsägarnas intressen, och det är Finansinspektionen. Det kommer bli dubbeljobb, så frågan är om det är samhällsekonomiskt fördelaktigt, säger Fredrik Nordström. 

Erik Fransson på Pensionsmyndigheten medger att de två myndigheterna delvis kan utföra samma typer av granskningar. 

– Man kan ha rätt i att vi kan ha liknande aktiviteter. Men de funderar inte på exakt samma frågor som vi funderar på, säger Erik Fransson. 

Fonder som inte ansöker på nytt eller inte uppfyller de nya kraven kommer att avregistreras under nästa år. Sista datum för en ny ansökan är den 28 december 2018 klockan 16.30. Därmed är det först nästa år som du som sparare eventuellt kan behöva göra ett fondbyte, i det fall din fond försvunnit till följd av de nya kraven.

LÄS MER: Ny PPM-fond granskas av Pensionsmyndigheten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!