Nyckelroll i Kinadramat – men ingen vet vem ”professorn” är

Anna Lindstedt, Kinas ambassadör Gui Congyou och affärsmannen Kevin Liu.
Foto: PRIVAT

Kinesiske professorn Kevin Liu har den indirekta huvudrollen i den kommande rättegången mot Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt.

Han rörde sig världsvant med svenska ministrar, bjöds in till mottagningar på ambassaden i Peking och beskrivs som en sann svenskvän.

Men ingen tycks känna Kevin Lius verkliga identitet. 

– Det är lite som med tomten, alla känner honom. Men ingen har sett honom på riktigt, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.             

När rättegången mot den tidigare Pekingambassadören Anna Lindstedt inleds i Stockholms tingsrätt den 19 mars är det en person som saknas: professor Kevin Liu – nyckelpersonen med de olika identiteterna i dramat och samlare av svenska nyckelharpor. Enligt hans officiella papper född den 14 oktober 1963, men också enligt andra kinesiska dokument född 1964 och innehavare minst tre olika namn.

Rättegången kommer att följas noga inte bara på politisk nivå utan även inom näringslivet. Kina är i dag Sveriges största handelspartner i Asien.

Toppdiplomaten Anna Lindstedt – som förnekar att hon gjort något brottsligt och vars karriär står på spel – anklagas för att ha agerat på egen hand utan klartecken från UD i fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai och sammanfört hans dotter Angela Gui med professor Kevin Liu och den lankesiske affärsmannen John Meewella på hotell Sheraton i Stockholm i slutet av januari förra året. 

Mötet obehagligt

Angela Gui har berättat att hon upplevde mötet som mycket obehagligt och att de två affärsmännen ville att hon skulle hålla tyst om sin kritik av Kina. Tystnaden skulle helt enklare göra det lättare att få hennes pappa frigiven

Kevin Liu, omgiven av tidigare svenske ministern Kristina Persson (S) och Anna Lindstedt, Sveriges tidigare ambassadör i Peking. Bilden togs under ett möte på ambassaden i Peking i januari förra året.
Foto: Facebook/John Meewella

Kevin Liu är styrelseordförande och John Meewella är vd i företaget Mini SV, som arbetar för att skapa kontakter mellan kinesiska industrier och forskningsinstitut i ”små länder så som Sverige, Norge, Finland och Danmark”, enligt bolagets egen hemsida. Liu har också goda kontakter lokalt med inflytelserika kinesiska partiföreträdare och det var via hans kontaktnät som Anna Lindstedt såg en möjlighet att han skulle kunna agera dörröppnare och få Gui Minhai fri.

Kevin Liu, vice borgmästaren i Nanjing och John Meewella under ett besök i Stockholm
Foto: Facebook/John Meewella

Vice chefsåklagare Hans Ihrman – som åtalat Anna Lindstedt – anser att hon förhandlat med de två affärsmännen Kevin Liu och John Meewella som enligt åtalet ska ha företrätt kinesiska statens intressen. Brottet rubriceras som ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt” och kan ge upp till två års fängelse.

Fakta fallet Gui Minhai

• Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpps ur häkte och beordras till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. I augusti fick han träffa svensk läkare. Sedan dess vet ingen Gui Minhai befinner sig

Kevin Liu har ofta besökt Kinas ambassad i Stockolm under vistelserna i Sverige och då träffat ambassadören Gui Congyou.

I åtalet har Hans Ihrman garderat sig när det gäller Kevin Lius identitet genom att skriva in alla hans tänkbara identiteter som numera är kända för Säkerhetspolisen.

Kevin Liu har inte förhörts. Han är väl en nyckelperson?

– Ja, det kan man tycka. Det är en avvägning som vi gjort. Hade han varit tillgänglig på ett enklare sätt hade vi antagligen hört honom. Men det hade inte haft en avgörande bedömning i målet, säger vide chefsåklagare Hans Ihrman.

– Att gå in med en begäran om rättshjälp i Kina har jag ansett vara utsiktslöst. Det är annars det normala fallet när man ska förhöra en person i ett annat land att begära formell rättslig hjälp. Med tanke på landet har jag inte sett det meningsfullt att ens försöka. Om det hade varit ett annat land, lite närmare och andra omständigheter så är det mycket möjligt att vi försökt.

Vet ni hans riktiga identitet?

– Nej, det är därför som jag skrivit åtalet som jag gjort med olika alias. Uppgifter har framkommit i utredningen som gör att jag vågar mig inte på att säga vad som är hans rätta identitet och vad han sysslar med. Ju mer man tittar på honom ju mer splittrad blir bilden. Hans titlar är ganska ihåliga.

Liknas vid tomten

Kevin Lius namn nämns ofta i polisutredningen av personal på ambassaden och andra som stött på honom.

– Hans namn har cirkulerat i olika sammanhang under ganska lång tid. Det är lite som tomten, alla känner honom. Men ingen har sett honom på riktigt, säger Hans Ihrman.

Frågeteckningen kring Kevin Liu – den utpekade hjärnan bakom mötet på Sheraton – har hopat sig efter det urspårade mötet på hotellet. Från att ha uppfattats som en sann Sverigevän och inbjuden till mottagningar på ambassaden och flitig Sverigebesökare så har bilden av honom ändrats radikalt och det mesta kring hans identitet befinner sig numera i något av en kinesisk dimma.

– Han kan nog vara vem som helst, säger Nina Lissvik, kanslichef på svenska ambassaden i Peking, i ett förhör med Säkerhetspolisen under utredningen av ambassadör Anna Lindstedts misstänkta brott.

I dag är osäkerheten kring Kevin Lius bakgrund stor.

Sveriges ambassad i Peking.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter rubrikerna kring Anna Lindstedt och de två affärsmännen på Sheraton förra året utbröt en febril aktivitet på UD som började syna Kevin Liu. Och plötsligt tycktes ingen längre riktigt vara säker på vem han egentligen är.

Allt eftersom UD i Stockholm, ambassaden i Peking och Säkerhetspolisen forskat i Kevin Lius bakgrund har bilden blivit mer och mer suddig.

Spärrad från inresa – lyckades ta sig förbi spärren

Klart är i alla fall att Kevin Liu inte haft några bekymmer med sitt svenska umgänge fram till i dag. Inte ens när han var spärrad från inresa i EU just på grund av hans tveksamma bakgrund tycks han ha haft några problem med att ta sig fram.

Kevin Liu rörde världsvant med tidigare svenska ministrar och bjöds in till mottagningar på ambassaden i Peking. I en visumansökan har han skickat med en bild där han står med tidigare biträdande socialministern Maria Larsson (KD) när hon besökte Kina i november 2011, en annan bild med sig själv och ABBA-medlemmen Benny Andersson tagen i Stockholm 2011, en tredje bild från riksdagen där han står tillsammans med den moderate riksdagsmannen Lars Hjälmered.

– Som jag minns besöket var det en del av ett officiellt program för universitetsutbyte mellan Sverige och Kina. Jag blev kontaktad en den svenska parten för att ta emot Kevin Liu i Riksdagen. På den tiden var jag ledamot, och senare suppleant, i Utbildningsutskottet och hade då en del kontakt med svenska lärosäten, säger Lars Hjälmered.

Kevin Liu på bild med den moderate riksdagsmannen Lars Hjälmered. Bilden uppges vara tagen i riksdagen 2010 och används av Liu när han sökte visum till Sverige.

Inga varningsklockor ringde.

Men hösten 2011 dyk det upp ett mystiskt brev.

Ett anonymt brev inkom till visumenheten på Migrationsverket i Norrköping. Personen som skrev är uppenbarligen initierad och beskrev initierat att Liu har två pass, men också kanske upp till fyra andra olika identiteter.

I den aktuella ansökan gick han under namnet Wenxunan Liu som han också använda när han checkade in på Sheraton i Stockholm och betalade med ett Visa–kort, men den anonyme brevskrivaren berättar också att Liu har pass i namnet Lju Yiyu. I brevet finns även uppgifter om fyra andra identiteter:

Ljo Wifei

Lju Nanyu

Lju Ziwen

Kevin Liu

Larmet om Kevin Lius olika identiteter.

Det blev inget visum utan han spärrades i Migrationsverkets system Wilma och var därmed portad inom hela Schengen-området.


Tord Svedberg, vd på IVL, skakar hand med Kevin Liu. I bakgrunden ses statsminister Stefan Löfven och ambassadör Anna Lindstedt. Bilden är dagen i juni 2017 då statsministern besökte Kina.
Foto: Facebook/John Meewella

2014 lämnade han in ansökan om visum för 90 dagar och angav då att han skulle till Sverige för att göra affärer. Ansökan avslogs.


Kevin Lius visumansökan i namnet Wenxuan Liu som gav honom avslag. Förnamnet Kevin använder han i Europa för att underlätta i kontakter.

Enligt ambassadens internutredning gjorde Kevin Liu ett nytt försök med en visumansökan i december 2017. Den gången sökte han visum på det svenska generalkonsulatet i Shanghai, men fick åter avslag. Senare åkte han till Hongkong och sökte då visum till Schengen–området hos det finska generalkonsulatet. Han skrev då i ansökan att han bodde i Hongkong och använde ett annat pass för sin visumansökan. Den här gången passerade han ”spärren” utan att bli stoppad. Det finska generalkonsulatet beviljade honom ett ettårigt 90-dagarsvisum för flera inresor perioden 1 februari 2018 till den 31 januari 2019. Och det var detta visum som Kevin Liu reste in i Sverige i sitt namn Wenxuan Liu under besöket i januari 2019.

Kevin Liu - när han använder namnet Wenxuan – visar upp sig på en bild med gamle ABBA-medlemmen Benny Andersson. Bilden uppges ha tagits i Stockolm 2011.
Kevin Lius avslag på sin visumansökan när han sökte Schengen-visa på Sveriges generalkonsulat i Shanghai i december 2017.

” I stället för att att förklara varför han har så många identiteter har han efter att ha fått avslag både i Peking och Shanghai kringgått spärren genom att söka visum till Sverige på det finska generalkonsulatet i Hongkong (som Liu Wenxuan). Tre av hans alias nämns vid någon tidpunkt som medlemmar i styrelsen till Nanjing University - Liu  Wenxuan, Liu Nanyu och Liu Ruichen. Det är en icke akademisk titel som man kan få genom goda relationer”, skriver migrationssambandsmannen Sebastian Magnusson i en promemoria.

Flera av de anställda på svenska ambassaden i Peking har förhörts om Kevin Liu av Säkerhetspolisen i utredningen mot Anna Lindstedt.

– Han var känd som någon som var väldigt aktiv och ville främja svenskkinesiska förbindelser av olika slag men det var väldigt få som egentligen kände honom, berättade Karl-Olof Andersson, ministerråd på ambassaden i Peking i ett förhör.

”Vem är den här Kevin Liu?”

Nina Lissvik, kanslichef på ambassaden, redovisade en liknande bild av Kevin Liu.

– Jag har hört talas om honom, men har aldrig träffat honom. Jag ställde faktiskt frågan på ett sektionschefsmöte om vem den här Kevin Liu egentligen var, för han har dykt upp i många sammanhang. Han skulle vara med på något annat – ett seminarium som var på residenset – och då ställde jag frågan ”vem är den här Kevin? Är det någon som vet vem han är?” Ingen i rummet hade någon riktig aning om vem han var.

Säkerhetspolisens förhörsledare: Du säger att han har flera olika pass som inte är förfalskade?

– Ja. Det går nog att köpa sig till. Det är inte första gången. Det var därav vi gjorde någon form av kartläggning på ambassaden om vad som hade hänt och då gjorde vi den här tjänsteanteckningen. Vi tänkte att den kanske gav bra information till er.

Så det är inte riktigt utrett vem han är, egentligen?

NL: Nej. Han kan nog vara vem som helst.

Det urspårade mötet hölls på Sheraton 24-25 januari 2019.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Torbjörn Lodén,  som var inbjuden till mötet på Sheraton, är sinolog och har studerat kinesisk kultur sedan 1968. Han är en djup kännare av landet och var kulturattaché i Peking  1973–1976.

Liu företräder ambassadören

Lodén utesluter inte att Kevin Liu företräder regimen men han kan också föreställa sig att Kevin Liu också har rätt mycket av en egen agenda i det här. 

– Det vore absurt att hävda att han inte företräder regimen. Här i Stockholm företräder han ambassadören i det här sammanhanget, det är alldeles klart, säger Torbjörn Lodén i ett förhör.

Projekt i Uppsala

Universitetsvärlden i Uppsala har haft kontakt med Kevin Liu som besökt staden.

– Jag har träffat honom och han har varit väldigt engagerad att få till stånd samarbete mellan svenska och kinesiska universitet, berättar professor Christer Gustafsson för Expressen.

Det drogs också i gång ett projekt.

– Vi försökte få tillstånd ett samarbete mellan Uppsala och Nanjing-universitetet, Vi hade en idé om att ha ett masterprogram i kulturarv och hållbar utveckling.  Projektet rann ut i sanden. Det blev för krångligt helt enkelt. 

Flera av de som förhörts i utredningen anser att Kevin Liu har ett äkta intresse av Sverige.

– Vad det gäller Kevin så skulle jag kunna tänka mig, detta är en spekulation från min sida; han är ganska godhjärtad. Han ger i varje fall det intrycket. En vänlig människa, generös, lätt att prata med och så där, sa Lisette Lindahl, Sveriges generalkonsul i Shanghai, i ett polishör under utredningen. Hon har också träffat Liu flera gångar.

Anna Lindstedt och Kevin Liu i baksätet med John Meewella vid ratten. Trion är på väg till mötet med Angela Gui på Sheraton i Stockholm i januari 2019.
Foto: Privat

Kevin Liu har själv uppgett för den svenska visumpersonalen att anledningen till det ändrade födelsedatumet var att hans föräldrar felaktigt hade registrerat honom som född 1964 så att han skulle kunna påbörja sin skolgång vid en tidpunkt som passade familjen bättre. Det korrekta födelsedatumet ska vara 14 oktober 1963. Byte av förnamn från Yiyu till Wenxuan uppgav Liu att det berodde på att det senare namnet anses vara mer lyckobringande och hänvisade till kinesisk vidskepelse.

Expressen har sökt Kevin Liu på olika telefonnummer i Kina och Hongkong. Vi har också sökt Benny Andersson.

Fakta Sveriges handel med Kina

Kina är idag Sveriges största handelspartner i Asien. Handeln med Kina har ökat stadigt de senaste åren. Förutom de cirka 10 000 svenska företag som bedriver handel med Kina finns drygt 600 svenska företag med verksamhet på plats.

2017 uppgick Sveriges totala varuexport till Kina till 58 miljarder SEK, en ökning med 27 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 4,5 procent av Sveriges totala export och gör Kina till Sveriges åttonde största exportmarknad. Maskiner och apparater var den enskilt största posten, motsvarande 33 procent. Även andra varor såsom medicinska och farmaceutiska produkter och transportmedel utgör stora delar av exporten. Tjänsteexporten minskade med 11,7 procent 2017 och uppgick till ett värde av 15,2 miljarder SEK.

Varuimporten från Kina uppgick 2017 till 71,8 miljarder SEK, en ökning med 6,7 procent jämfört med året innan. Detta motsvarar 5,5 procent av Sveriges totala import och gör Kina till Sveriges sjunde största avsändningsland. 

KÄLLA: UTRIKESDEPARTEMENTET

Gui Minhais dotter Angela om mötet på Sheraton.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!