Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera gripanden i Falcon Funds-härvan efter nattlig polisaktion

Den amerikanske direktören Mark Bishop misstänks ha en centrall roll i härvan, men förnekar all inbladning i något brottsligt. Foto: OKÄND
Stockholms tingsrätt häktade en 57-årig direktör i dag.
800 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar som slussades till Falcon Funds fonder är fortfarande borta. Foto: MAGNUS GLANS / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER

Flera nya gripanden har skett i Falcon Funds-härvan.

I en koordinerad nattlig polisaktion greps först amerikanen Mark Bishop - utpekad som nyckelperson i det omfattande pensionsbedrägeriet - och sex timmar senare en 57-årig svensk direktör.

- Det rör sig om mycket allvarlig brottslighet, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

Ytterligare tre gripanden förbereds.

De tre personerna finns i London och har begärts överlämnade till Sverige, men männen motsätter sig att britterna skickar dem ut ur landet.

Trions öde kommer att avgöras den 2 april då en domstol i London ska ta ställning till deras överklagande.

Men inte ens Brexit torde rädda dem undan en resa till Sverige vilket den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM,  också fått besked om från sina brittiska kolleger.

Den amerikanske medborgaren Mark Bishop, 62, är begärd häktad, vilket tidningen Dagens industri var först med att rapportera om under torsdagen.  I dag på eftermiddagen ställs Bishop inför en häktningsdomare i Stockholms tingsrätt.

Mark Bishop hålls isolerad på häktet. Foto: AXEL ÖBERG

Mark Bishop - som förnekar all inblandning i någon brottslig verksamhet - har länge utpekats som en av nyckelpersonerna i pensionshärvan vid sidan om den nu häktade 41-årige affärsmannen Max Serwin - som tidigare hette Emil Amir Ingmanson. 

Mark Bishop försökte köpa Saab

Direktören Mark Bishop är tidigare känd för att ha försökt köpa Saab tillsammans med sportbilsproducenten Christian von Koenigsegg och en norsk affärsman. Men Bishop drog sig ur Saab-affären hänvisning till att han inte ville bli utsatt för den mediegranskning som omgav affärsplanerna.

Det är gripandet och senare häktningen av affärsmannen Max Serwin, bland annat för grova bedrägerier, som utlöst en febril aktivitet hos Ekobrottsmyndigheten, EBM.

 

Gripandet av affärsmannen Max Serwin har utlöst en febril aktivitet hos polisen. Foto: POLISEN

Kammaråklagare Jerker Asplund och utredarna vill ha i princip samtliga nyckelpersoner häktade för att förhindra att de under förhören kan prata med varandra och därmed riskera att försvåra utredningen.

Amerikanen Bishops pass i beslag

Mark Bishop har sedan länge anmälningsplikt hos polisen och hans amerikanska pass är tagit i beslag.

Redan dagen efter att den efterlyste Max Serwin landat på Bromma flygplats med polisbevakning anhölls Mark Bishop  i hemlighet i sin frånvaro.

Max Serwin greps med flera falska pass i Ungern när han försökte fly över gränsen till Ukraina.
Ett av Max Serwins falska pass.

Strax efter midnatt, natten mot den 12 mars, slog polisen till och grep Mark Bishop  i hans sommarbostad i Strömstad på västkusten.

Mark Bishop, som tidigare förnekat brott, fördes till Stockholm och ska under fredagen ställas inför en häktningsdomare i Stockholms tingsrätt.

Misstankarna är följande:

Grovt bedrägeri i Stockholm mellan den 1 januari 2013 och den 31 mars 2015.

Grov trolöshet mot huvudman i Stockholm mellan den 1 januari 2013 och den 31 mars 2015.

Grovt bedrägeri på Malta och i Stockholm mellan den 1 januari 2014 och den 31 mars 2015.

Grovt penningtvättsbrott på Malta och i Stockholm mellan den 1 januari 2015 och 31 december 2016.

Grovt mutbrott i Stockholm mellan den 1 januari 2012 och 31 december 2013.

”Jag kommer att hjälpa till”

Mark Bishop har tidigare sagt till tidningen Dagens industri att det inte är säkert att det försvunnit några pengar ur Falcon Funds.

Mark Bishop.

– Jag kommer att hjälpa till att få det utrett”, har han sagt till  tidningen.

Knappt sex timmar efter det nattliga gripandet av Mark Bishop slog polisen till igen - då mot en 57-årig direktör som misstänka ha varit en roll när miljarderna i pensionshärvan slussades genom olika fonder till Falcon Fonds tre fonder på Malta.

Stockholms-direktör greps i sitt hem

Direktören, som greps några minuter efter klockan sex på tisdagsmorgonen i sin bostad, häktades mot sitt nekande på torsdagseftermiddagen av Stockholms tingsrätt. Misstankarna gäller dels grov trolöshet mot huvudman, dels grovt mutbrott. 

En 57-årig direktör I Falcon Funds-härvan misstänks för bland annat grovt mutbrott. Han häktades under torsdagen. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Domstolen har också beslutat att direktören ska hållas isolerad.

Från Optimus Fonders förvaltarberättelse i årsredovisningen för 2015. Sista fasen när pensionsmiljarderna överförs till Falcon Funds på Malta.

Kammaråklagare Jerker Asplund, som leder utredningen av Falcon Funds-härvan är fåordig om den senaste aktionen. Men säger:

- Det rör sig om mycket grov brottslighet.

22 000 pensionssparare i misstänks ha blivit lurade i härvan när 2 miljarder av deras sparpengar i PPM-systemet slussades via olika fonder till det Maltabaserade bolaget Falcon Funds.

Drygt 1,2 miljarder av pengarna har spårats och förts tillbaka till pensionsspararna. Pensionsmyndigheten uppger dock att 800 miljoner kronor är spårlöst borta - pengar som anses vara borta för gott.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!