Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyckellösa bilar – ofta en lätt match för tjuvarna

Biltjuvarna har hittat den svaga punkten hos många bilar utan en mekanisk startnyckel.
Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

En modern och nyckellös bil kan kännas som en trygg investering.

Men bilarna är ofta en enkel match för biltjuvar.

Det visar ett test genomfört av magasinet What Car, skriver BBC

Testarna använde sig av ett tekniskt hjälpmedel som enligt tidningen är vanligt bland brittiska biltjuvar. Sju bilmodeller med så kallade keyless-system deltog i testet och ingen klarade att stå emot längre än en minut.

Audi och Land Rover klarade 30 sekunder

Snabbast att ta sig in i och köra i väg var Peugeot-ägaren PSA:s lyxmärke DS modell DS 3 Crossback, som stals på 10 sekunder. Lika snabbt gick det att stjäla en Audi TT, medan en Land Rover Discovery Sport stod emot i 30 sekunder.

BMX X3, Ford Fiesta och Mercedes A-klass stod pall i mellan 50 och 60 sekunder.

Enligt BBC är antalet bilstölder i England och Wales på den högsta nivån på åtta år. Försäkringsbolagens branschorganisation Association of British Insurers skyller uppgången delvis på den ökade populariteten för nyckellösa bilar, men säger att man ännu inte har siffror på hur många stölder som drabbat just denna typ av fordon.

Jobbar med polis och försäkringsbolag

PSA och Audis ägare VW uppger för What Car att de kontinuerligt arbetar tillsammans med polis och försäkringsbolag för att förbättra de nya bilarnas stöldsäkerhet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!