Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT: Bonnesen kände till Magnitskij-affären 2013

Enligt SVT fick Swedbanks vd Birgitte Bonnessen veta att banken var inblandad i det som kallas Magnitskij-affären redan 2013. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppgifter pekar dock på att det 2018 fortfarande fanns kunder med kopplingar till affären kvar i banken.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Enligt SVT fick Swedbanks vd Birgitte Bonnessen veta att banken var inblandad i det som kallas Magnitskij-affären redan 2013. 

Uppgifter pekar dock på att det 2018 fortfarande fanns kunder med kopplingar till affären kvar i banken.

Det var i mars som ”Uppdrag granskning” avslöjade att Swedbank misstänks vara inblandade i samma stora penningtvätthärva som bland annat Danske Bank och Nordea.

Finansmannen och människorättsaktivisten Bill Browder anklagade Swedbank för att ha slussat vidare 176 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, som försvunnit från hans ryska fondverksamhet efter skattebedrägeri.

Pengarna som försvann från Browder är kopplade till Magnitskij-affären, uppkallad efter skatterevisorn Sergej Magnitskij som var bedragarna på spåren – men som häktades och senare hittades död i en cell.

Nu har SVT tagit del av interna dokument som visar att Swedbank i Estland hade kopplingar till affären redan 2013.

”Kan inte komma på något begripligt skäl”

Något som enligt Postimees bekräftas av en tidigare anställd på Swedbank. 

– Vi utgick från de uppgifter som hade publicerats i tidningen. Vi tittade närmare på transaktionerna. De gick mellan offshore-konton, men det var mycket svårt att dra någon slutsats eftersom vi bara kunde se en liten del av transaktionerna. Granskningen ledde egentligen ingenstans.

Enligt källor ska Birgitte Bonnesen ha tagit del av rapporten.

Hösten 2018 uppmanar bankens ledning, efter en hemlig internrapport, att göra sig av med de kunder som har koppling till Magnitskij-affären.

Att Swedbank utredde kopplingar till Magnitskij-fallet redan 2013 är en nyhet för Bill Browder. 

– Jag kan inte komma på något begripligt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet, säger han till SVT.

I höstas gjorde Birgitta Bonnesen tvärsäkra uttalanden om att det inte hittats något misstänkt i kölvattnet efter ”tvätteriskandalen” inom Danske Bank.

För några dagar sedan sa hon till Expressen att hon är  självkritisk över det sätt som hon uttryckte sig på några månader tidigare. 

– Jag har fått väldigt många frågor som jag inser i efterhand, att hade jag givit mer kontext kring mina egna uttalanden, då hade det gett mer kunskap om hur vi arbetar med penningtvätt.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!