Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny trend: Superlägenheter för över 100 miljoner kronor

Niklas Berntzon är de rikas favorit mäklare.Foto: MAGNUS RAGNVID / MAGNUS RAGNVID FÖR KANAL 5

Det byggs allt fler superlägenheter i Sverige – exklusiva våningar i hundramiljonersklassen för de allra rikaste.

Mäklaren bakom de största affärerna är Niklas Berntzon.

Nu har han en ny storaffär på gång.

– Jag har en kund som vill slå ihop tre penthouse i Karlatornet i Göteborg till drygt tusen kvadratmeter. Det skulle kosta 175 miljoner kronor, säger Bentzon.

Jacuzzirum med utsikt över centrala Stockholm, vardagsrum med öppen spis och utsikt över hela hamninloppet i Göteborg, vinrum, vinterträdgårdar och room service.

Så ser boendemiljön ut för de förmögna svenskar som hängt på trenden att köpa de nya superlägenheterna.

Det rör sig om stora lägenheter högst upp i nybyggda svenska skyskrapor – i New York-stil.

På visningarna av våningarna bjuds det på mousserande vin och ibland hyr mäklarna till och med in kändiskockar som lagar mat när de rika spekulanterna tittar runt.

”De som har mycket pengar kan vraka och välja”

Hans Swärd, professor på Socialhögskolan vid Lunds universitet , anser att de ökande ekonomiska klyftorna i samhället framför allt syns på bostadsmarknaden.

– Bostadsmarknaden är inte i dag tillgänglig överhuvudtaget för en stor grupp medborgare. Däremot de som har mycket pengar kan vraka och välja och då är det mer lönsamt att bygga för de rika, säger Swärd.

Lyxmäklaren Niklas Berntzon, 46 – som tillsammans med Fredrik Eklund driver mäklarföretaget Eklund Stockholm New York, ESNY – har sålt flertalet av de svenska superlägenheterna.

Niklas Berntzon är delägare i företaget ESNY tillsammans med New York-mäklaren Fredrik Eklund.Foto: ALEXANDER MAHMOUD / DN

De rika spekulanterna som kommer till Niklas Berntzon vill ha unika objekt. Kosta vad det kosta vill.

Stora lyxvåningar på höga höjder

418 kvadratmeter i Continental Apartments i centrala Stockholm såldes 2016 för 104, 5 miljoner kronor till klockkungen och miljardären Filip Tysander, 33. 

I samma fastighet säljs nu en ny 100-miljonerkronors lägenhet. 

Lyxvåningen i Norra Tornen i Vasastan i Stockholm.Foto: Foto: Oscar Properties

I Norra Tornen i Vasastan i centrala Stockholm såldes 2018 en 281 kvadratmeter stor sjurummare med  kök och fördelad på tre våningsplan för 66 miljoner kronor. Samma år såldes ett penthouse på 370 kvadratmeter i det pågående bygget Karlatornet i Göteborg för 66 miljoner kronor. Samtliga av dessa affärer har gjorts av Niklas Berntzon.

Här i Continental Apartments sålde mäklaren Niklas Berntzon Sveriges hittills dyraste våning för 104,5 miljoner. Köpare var klockkungen Filip Tysander. Nu har mäklaren en ny hundramiljonerkronors affär på gång i våningen under.Foto: ERIK RÖNNQVIST

Expressen träffar lyxmäklaren på hotell Scandic Continental där det på de översta våningsplanen har byggts 19 lyxlägenheter.

Vi tar hotellhissen upp till åttonde våningen och därifrån en privat hiss.

Svävar ut över Stockholm

Nu finns det bara fem lägenheter kvar. En köpare är dock intresserad av att köpa alla fem och slå samman fyra av lägenheterna på samma våningsplan till en stor lägenhet - totalt drygt 500 kvadratmeter och med ett pris på drygt 100 miljoner kronor.

– Det som har varit det unika med de här lägenheterna, förutom att de är häftigt inredda, är att du har en magisk utsikt. Det är fönster från golv till tak, det känns nästan som du flyger ut och svävar över Stockholm, säger Niklas Berntzon.

Han fortsätter:

– Så är det också den här kopplingen till hotellet. Det är room service, du kan beställa mat och dryck, du kan få kylskåpet påfyllt om du har varit utomlands. Du ringer hem så har du några flaskor vin som ligger och väntar och lite kött i kylen, de fixar det åt dig, säger Berntzon.

Det låter som ett bekvämt liv?

– Det här är ett bekvämt liv, definitivt. Och det kostar också, därav priserna.

Kameraövervakning och säkerhetsdörrar

Lägenhetsinnehavarna på Continental kan även lämna sin bil vid hotellentrén när de kommer hem. Hotellets personal kör ner bilen i garaget.  

Och de boende lever mycket säkert i sina lägenheter, enligt mäklaren:

– Det finns kameror och säkerhetsdörrar. De som bor här ska kunna bo helt tryggt. Härifrån försvinner stadens larm. 

Han berättar att han har en ännu större affär på gång i det pågående bygget av Karlatornet i Göteborg som ska stå klart 2021.

Ny rekordvåning 175 miljoner kronor

Göteborgstornet kommer att bli 245 meter högt. I de nedre våningarna kommer det bland annat att rymmas ett hotell. I den övre delen lyxvåningar.

Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE

En spekulant vill nu slå samman tre penthouse till en jättelik lägenhet på drygt 1 000 kvadratmeter. Priset: 175 miljoner kronor.

– Jag är långt ifrån att ro den affären i hamn, men den vore jäkligt kul att slå det svenska rekordet igen. Alltså slå sitt eget rekord, säger Berntzon och skrattar.

Vi går in i en av de fem lägenheterna där hantverkare just nu lägger om golven. Våningen, som ligger näst högst upp i huset, är på 156 kvadratmeter och kostar strax under 40 miljoner kronor.

Här finns öppen spis, hushållsmaskiner från Miele och Gaggenau. Badrummen är byggda med äkta italiensk Carrara-marmor från regionen Carrara i Toscana i norra Italien. Lägenheterna styrs med plattor och mobilappar.

– Jag blir lika imponerad när jag kommer hit i dag som jag var första gången jag var här, säger Berntzon.

Byggs mest för de rika

I en annan av lägenheterna finns bland annat en vinterträdgård och från den en spiraltrappa som leder upp till en privat altan på taket.

Mäklaren trycker på en knapp och ett glastak skjuts åt sidan så att vi kommer ut på altanen.

– Bara glastaket kostar en och en halv miljon, säger Berntzon.

I en tredje lägenhet står en bubbelpool framför ett av panoramafönstren. Den som badar här kan se ut över hela Stockholms city med Hötorgsskraporna och den snurrande klockan på varuhuset NK:s tak i förgrunden.

– NK:s klocka har blivit ett landmärke, en symbol för Stockholm och utsikten mot klockan är attraktivt för lägenhetsköparna, säger Niklas Berntzon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!