Under året sker fem skatteförändringar för hur inkomster och arbete beskattas. Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop
Under året sker fem skatteförändringar för hur inkomster och arbete beskattas. Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

Nya skatterna som sänker din januarilön

Publicerad

Januarilönen är äntligen på kontot.

Men för dig som tjänar 37 000 kronor eller mer kan den vara lägre än tidigare på grund av höjd skatt.

Under året sker fem skatteförändringar för hur inkomster och arbete beskattas. Främst är det höginkomsttagare som får betala mer i skatt.

– De som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden får både ett sänkt jobbskatteavdrag och höjd inkomstskatt, säger Fredrik Carlgren på Ekonomifakta till Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Ta kontroll över din ekonomi 2016.

 

Höjd inkomstskatt

Till att börja med höjs inkomstskatten för alla med en lön över 36 930 kronor på grund av en fryst brytpunkt för statlig skatt. Alla med en lön över 36 930 i månaden betalar en statlig inkomstskatt på 20 procent. För de med 53 230 kronor i månadslön är skatten 25 procent. För personer som tjänar över 37 500 kronor i månaden uppgår skattehöjningen till 1360 kronor per år.

Dessutom får arbetstagare med löner över 50 000 kronor får ett minskat jobbskatteavdrag mot tidigare år. Avdraget minskas med tre procent av det man tjänar över 50 000 krononr i månaden, eller 30 kronor per tusenlapp.

– Avtrappningstakten är satt till tre procent, vilket betyder att jobbskatteavdraget är nere på noll kronor vid en månadsinkomst kring 124 000 kronor, säger Fredrik Carlgren till SvD Näringsliv.

En grupp kan dock räkna med mer pengar i plånboken. Det är pensionärerna som får en skattesänkning. Sänkningen beror på ett höjt grundavdrag för personer som är födda 1950 eller tidigare och gäller alla med årsinkomster mellan 50 000 och 235 000 kronor. Störst blir skattesänkningen för personer med en årsinkomst på 120 000 kronor. Då uppgår sänkningen till 3100 kronor per år.

 

LÄS OCKSÅ: Så snabbsparar du 8480 kronor i januari.

 

Höjd arbetsgivaravgift

I år höjs också arbetsgivaravgiften för äldre personer över 66 år från 10,21 till 16,36 procent och i juni upphör rabatten på arbetsgivaravgiften för den som anställer en yngre person, född 1991 eller senare.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen