Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var fjärde bostad säljs under utgångspriset

Var fjärde bostad säljs under utgångspris, enligt färska siffror från bostadssajten Booli. En förklaring är att mäklare väljer att lägga utgångspriset närmare det förväntade slutpriset – på grund av avsomnade budgivningar.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL / FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Av bostäderna som säljs under utgångspris dominerar villorna. I Malmö har 33 procent av villorna sålts under utgångspris under årets första fyra månader.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Var fjärde bostad säljs under utgångspris, enligt färska siffror från bostadssajten Booli.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var fjärde bostad säljs under utgångspris, enligt färska siffror från bostadssajten Booli. 

En förklaring är att mäklare väljer att lägga utgångspriset närmare det förväntade slutpriset – på grund av avsomnade budgivningar. 

– Nu litar säljarna inte längre på att budgivningen ska stiga lika mycket, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Dagens Nyheter, DN.  

Bostadssajten Booli har släppt ny statistik som visar att var fjärde bostad, 24 procent av bostäderna, som lagts ut till försäljning från årsskiftet fram till maj sålts lägre än utgångspris.

Statistiken gäller riket. 

LÄS MER: Allmännyttan: Avskaffa rätten till bostadsbyten

Vanligare med lockpriser tidigare

Det kan jämföras med förra vintern då lägenheterna snittade på en uppgång med mellan 15 och 20 procent, enligt Booli. 

Den sjunkande bostadsmarknaden har lett till glesare besökta visningar och mindre hetsig budgivning. 

– Tidigare när marknaden var hetare var det vanligare med lockpriser och så har man förlitat sig på ett budkrig som till slut skulle landa på ett pris som man var nöjd med. Säljarna förväntade sig något helt annat slutpris än vad man gick ut med. Detta ledde till att många gick på visningar av bostäder som man i slutändan inte skulle ha råd att köpa, säger Matilda Adelborg till DN

LÄS MER: Hemnet: Klart färre tror på sjunkande bopriser

Analytiker: "Väldigt sund pyspunka"

Bengt Hansson, analytiker på Boverket, berättar att han anser att bostadspriserna långsiktigt bör sjunka med 30 procent. 

– Egentligen är det här en väldigt sund pyspunka, att man sänker priserna och lugnar ned sig lite grann, säger han till tidningen. 

Siffrorna skiljer sig dock för olika delar av landet. Medan det i Stockholm är 15 procent av bostäderna som säljs under utgångspris, och i Göteborg 14 procent, så är siffran för Malmö nära 26 procent. 

Av bostäderna som säljs under utgångspris dominerar villorna. I Malmö har 33 procent av villorna sålts under utgångspris under årets första fyra månader medan siffran för riket, utanför storstäderna, ligger på nära 28 procent. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!