Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nya siffror: Småhuspriserna ligger still på samma nivåer

Publicerad

Småhuspriserna har varit oförändrade de senaste tre månaderna – och jämfört med förra året ligger de 7 procent högre. 

Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. 

Medelåldern för den som köpt hus den senaste tiden är 38 år och för den som sålt 53 år. 

Under fredagen släppte SCB sin senaste småhusbarometer som rör statistik på sålda småhus under de senaste tre månaderna, från december till och med februari. 

Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. 

LÄS MER: Trots en skakig marknad – priser på småhus steg

Stora skillnader i prisutveckling på småhus i de olika länen

Däremot finns stora regionala skillnader. 

På Gotland ökade småhuspriserna med hela 9 procent och i Gävleborg med 5 procent, medan de i Västmanland sjönk med 6 procent och i Kronobergs län med 3 procent. 

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk priserna med mellan 1 och 2 procent.  

Jämfört med motsvarande period förra året så ligger dock småhuspriserna 7 procent högre i rikssnitt. 

LÄS MER: Danske Banks dystra syn på svenska bostadsmarknaden

Småhuspriserna har stigit i 

Jämfört med motsvarande period förra året ligger priserna i storstadsregionerna mellan 2 och 9 procent högre. 

SCB släpper statistik genom sin småhusbarometer varje månad och under förra månaden så  visade den på en stigande trend. 

SCB:s statistik visade att priserna för småhus gick upp med en procent under perioden november-januari, jämfört med föregående tremånadersperiod: augusti-oktober. 

Statistik har under hösten och vintern visat att bostadspriserna totalt sett i landet – och särskilt i Stockholm – har tappat rejält. 

Småhusbarometern

SCB:s officiella fastighetsprisstatistik redovisas efter tidpunkten på köpebrevet, det vill säga, den dag då köparen är ny formell ägare till den förvärvade fastigheten. Den tidsperiod som förflyter mellan kontraktsskrivning och köpebrev är normalt cirka 2 månader.

 

Statistiken är heltäckande och omfattar alla marknadsmässiga småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller ej. En viss eftersläpning förekommer dock i rapporteringen, särskilt för den senaste redovisningsmånaden, och uppgifterna kompletteras/revideras därför vid varje publiceringstillfälle. 

Källa: SCB

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen