Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya siffror: Småhuspriserna ligger still på samma nivåer

Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Småhuspriserna har varit oförändrade de senaste tre månaderna – och jämfört med förra året ligger de 7 procent högre. 

Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. 

Medelåldern för den som köpt hus den senaste tiden är 38 år och för den som sålt 53 år. 

Under fredagen släppte SCB sin senaste småhusbarometer som rör statistik på sålda småhus under de senaste tre månaderna, från december till och med februari. 

Utslaget i riket har priserna för varit oförändrade och det genomsnittliga priset för ett småhus för permanentboende var under perioden 3,1 miljoner kronor. 

LÄS MER: Trots en skakig marknad – priser på småhus steg

Stora skillnader i prisutveckling på småhus i de olika länen

Däremot finns stora regionala skillnader. 

På Gotland ökade småhuspriserna med hela 9 procent och i Gävleborg med 5 procent, medan de i Västmanland sjönk med 6 procent och i Kronobergs län med 3 procent. 

I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk priserna med mellan 1 och 2 procent.  

Jämfört med motsvarande period förra året så ligger dock småhuspriserna 7 procent högre i rikssnitt. 

LÄS MER: Danske Banks dystra syn på svenska bostadsmarknaden

Småhuspriserna har stigit i 

Jämfört med motsvarande period förra året ligger priserna i storstadsregionerna mellan 2 och 9 procent högre. 

SCB släpper statistik genom sin småhusbarometer varje månad och under förra månaden så  visade den på en stigande trend. 

SCB:s statistik visade att priserna för småhus gick upp med en procent under perioden november-januari, jämfört med föregående tremånadersperiod: augusti-oktober. 

Statistik har under hösten och vintern visat att bostadspriserna totalt sett i landet – och särskilt i Stockholm – har tappat rejält. 

Småhusbarometern

SCB:s officiella fastighetsprisstatistik redovisas efter tidpunkten på köpebrevet, det vill säga, den dag då köparen är ny formell ägare till den förvärvade fastigheten. Den tidsperiod som förflyter mellan kontraktsskrivning och köpebrev är normalt cirka 2 månader.

 

Statistiken är heltäckande och omfattar alla marknadsmässiga småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller ej. En viss eftersläpning förekommer dock i rapporteringen, särskilt för den senaste redovisningsmånaden, och uppgifterna kompletteras/revideras därför vid varje publiceringstillfälle. 

Källa: SCB

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!