Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya siffror efter haveriet – så hög är arbetslösheten

Siffrorna var överdrivna – SCB skruvar ner 1,1 procentenheter.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN
Foto: Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter haveriet med de felaktiga arbetslöshetssiffrorna presenterar SCB på torsdagsmorgonen en ny version av statistiken.

Där revideras arbetslösheten ned med 1,1 procentenheter för september månad. De tidigare siffrorna var för höga.

– Den kraftiga ökningen som vi tidigare rapporterat har reviderats ned, säger John Kling, enhetschef vid SCB.

SCB skriver i ett pressmeddelande att det skett små förändringar på arbetsmarknaden under oktober.

” I oktober 2019 uppgick antalet sysselsatta till 5 138 000 och andelen arbetslösa var 6,0 procent. Antalet arbetade timmar uppgick till i genomsnitt 175,1 miljoner timmar per vecka. Säsongrensade och utjämnade data visar på en ökning av antalet och andelen sysselsatta, samt små förändringar av antalet och andelen arbetslösa. Arbetslöshetstalet uppgick till 6,8 procent”, skriver byrån.

Enligt den reviderade rapporten från SCB uppgick den säsongsjusterade arbetslösheten i Sverige till 6,6 procent i oktober. Den icke säsongsrensade arbetslösheten uppgick i sin tur till 6,0 procent.  Antalet sysselsatta ökade med 43. 000 personer jämfört med oktober 2018 och uppgick till totalt 5 138 000 personer. 

Tidigare siffror var för höga

SCB reviderar nu siffror som publicerats tidigare under året. De har visat på för hög arbetslöshet.

– För september månad är differensen 1,1 procentenheter. Allmänt har arbetslösheten uppreviderats från början av året, för att nu revideras ned, säger John Kling, enhetschef vid SCB. Han tillägger:  

– Den kraftiga ökning som vi rapporterat tidigare har reviderats ned, det är alltså en mer jämn ökning av arbetslösheten än vi tidigare sagt.

Rapporten kommer efter det uppmärksammade haveriet där SCB tidigare i höst redovisade felaktiga arbetslöshetssiffror.

– Allmänt kan man säga att statistiken visar att vi nu är i ett läge där ökningen av sysselsättningen har planat ut, men att vi fortfarande är på en hög nivå historiskt samtidigt som arbetslösheten ökat sedan börjat av året. Men i oktober ser vi små förändringar, kommenterar John Kling.

Felaktigheterna i SCB:s tidigare statistik över arbetslösheten kan dateras till sommaren 2018 och berodde på fel i rådatan från Evry, den konsultfirma myndigheten anlitat.

I veckan bröt SCB med Evry och publicerade på torsdagen omarbetade siffror, som ska ge en bättre bild av läget från juli 2018 och framåt.

Generaldirektören kallas upp

Efter haveriet på SCB, som upptäcktes av myndighetens statistiker, kallas centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne upp till riksdagens finansutskott, skriver TT. Även regeringen kommer att följa SCB:s fortsatta arbete med att säkerställa rutinerna.

På avdelningen som hanterar arbetskraftundersökningarna, AKU, vid SCB, har man haft det hett om öronen sedan felaktigheterna blev kända.

– Nu har vi korrigerat siffrorna och nu kommer vi att jobba framåt för att fortsätta kvalitetssäkra, uppger John Kling, enhetschef vid AKU.

TV: Så påverkar SCB:s mäthaveri

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!