Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya sedlar orsakar problem i matbutiker

Matbutiker har problem med de nya sedlarna.Foto: Lasse Svensson
Ett tjugotal Hemköpsbutiker är drabbade av problemen.Foto: Tomas Leprince
Liksom 140 Willysbutiker.Foto: Anders Ylander

Matbutiker som använder systemet Cashguard har problem att ge tillbaka rätt växel i rätt valörer när kunder betalar med de nya sedlarna, enligt Sveriges Radio Ekot.

Ett tjugotal Hemköpsbutiker och 140 Willysbutiker är berörda. Även ICA kan vara drabbat.

Bara en dryg vecka efter att de nya sedlarna släppts märker många matbutiker av problem. Det är systemet Cashguard som på grund av tekniska problem ger tillbaka 20-lappar när man betalar med nya sedlar, i stället för 50-lappar. Det tekniska problemet leder till att butikerna får brist på växelpengar.

– Vi har haft problem sedan i torsdags och vi har 140 Willysbutiker som är berörda och ett tjugotal Hemköpsbutiker, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood till Ekot.

LÄS OCKSÅ: Handelsbanken ger upp kontanthantering

Skyller på Riksbanken

Enligt företaget bakom Cashguardsystemet, Strongpoint, är det här ett problem som bolaget jobbar på att lösa. Samtidigt skyller företaget på Riksbanken, för att den har varit otydlig i antalet nya 200-lappar som skulle släppas, vilket i sin tur har gett upphov till problemet med växelsystemet.

Förutom Hemköp och Willys kan problemet även ha drabbat livsmedelsjätten ICA.

– Vi kommer nog få dras med det här problemet ett par dagar till. Och själva grundproblemet är inte löst, det är det ju inte, säger Claes Salomonsson till Ekot.

LÄS OCKSÅ: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!