Matbutiker har problem med de nya sedlarna. Foto: Lasse SvenssonMatbutiker har problem med de nya sedlarna. Foto: Lasse Svensson
Matbutiker har problem med de nya sedlarna. Foto: Lasse Svensson
Ett tjugotal Hemköpsbutiker är drabbade av problemen. Foto: Tomas LeprinceEtt tjugotal Hemköpsbutiker är drabbade av problemen. Foto: Tomas Leprince
Ett tjugotal Hemköpsbutiker är drabbade av problemen. Foto: Tomas Leprince
Liksom 140 Willysbutiker. Foto: Anders YlanderLiksom 140 Willysbutiker. Foto: Anders Ylander
Liksom 140 Willysbutiker. Foto: Anders Ylander

Nya sedlar orsakar problem i matbutiker

Publicerad

Matbutiker som använder systemet Cashguard har problem att ge tillbaka rätt växel i rätt valörer när kunder betalar med de nya sedlarna, enligt Sveriges Radio Ekot.

Ett tjugotal Hemköpsbutiker och 140 Willysbutiker är berörda. Även ICA kan vara drabbat.

Bara en dryg vecka efter att de nya sedlarna släppts märker många matbutiker av problem. Det är systemet Cashguard som på grund av tekniska problem ger tillbaka 20-lappar när man betalar med nya sedlar, i stället för 50-lappar. Det tekniska problemet leder till att butikerna får brist på växelpengar.

– Vi har haft problem sedan i torsdags och vi har 140 Willysbutiker som är berörda och ett tjugotal Hemköpsbutiker, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood till Ekot.

LÄS OCKSÅ: Handelsbanken ger upp kontanthantering

Skyller på Riksbanken

Enligt företaget bakom Cashguardsystemet, Strongpoint, är det här ett problem som bolaget jobbar på att lösa. Samtidigt skyller företaget på Riksbanken, för att den har varit otydlig i antalet nya 200-lappar som skulle släppas, vilket i sin tur har gett upphov till problemet med växelsystemet.

Förutom Hemköp och Willys kan problemet även ha drabbat livsmedelsjätten ICA.

– Vi kommer nog få dras med det här problemet ett par dagar till. Och själva grundproblemet är inte löst, det är det ju inte, säger Claes Salomonsson till Ekot.

LÄS OCKSÅ: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen