Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindstedts nya drag – kallar in tre vittnen

Svenske Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina
Sveriges tidigare Peking-ambassadör riskerar upp till två års fängelse vid en fällande dom. Hon har hela tiden förnekat brott.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Den svenske bokförläggaren Gui Minhai ar den här veckan dömts till tio års fängelse av en domstol i Kina.
Anna Lindstedt och affärsmännen John Meewella och Kevin Liu på väg till mötet med Angela Gui.Foto: privat

Säkerhetspolisen ska hålla förhör med tre nya vittnen i den kommande rättegången mot Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt.

Det är försvaret som har kallat vittnena.

 – De ska förhöras under den här veckan och nästa, säger kammaråklagare Henrik Olin, på riksenheten för säkerhetsmål.

Polisutredningen är sedan länge slutförd mot Sveriges tidigare ambassadör Anna Lindstedt. 

Hon har åtalats för egenmäktighet i förhandling med främmande makt - ett brott som i det här fallet kan ge upp till två års fängelse vid en fällande dom.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt den 19 mars och väntas pågå i minst nio dagar.

Hemliga mötet bakom åtalet

Anna Lindstedt – som förnekar att hon gjort sig skyldig till något brottsligt – går i dag hemma utan arbetsuppgifter i avvaktan på rättegången.

Vid de möten som åtalet gäller träffade Anna Lindstedt två affärsmän, kinesen Kevin Liu och dennes medhjälpare lankesiske medborgaren John Meewella, för att diskutera en lösning på fallet med den nu dömde svenske bokförläggaren Gui Minhai. 

Mötena ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm den 24 och 25 januari 2019 utan att berörda nyckelpersoner på utrikesdepartementet visste vad som pågick. 

Anna Lindstedt hade bett Gui Minhais dotter Angela Gui att flyga från Storbritannien till mötet i Stockholm. Angela Gui har senare berättat om affärsmännens hotfulla tonläge.

Deras budskap: håll tyst i din kritik av behandlingen av din pappa och det finns chans att han kan bli fri.

Fallet Gui Minhai

• Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpps ur häkte och beordras till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

• I augusti 2018 fick Gui Minhai träffa en svensk läkare. Besöket övervakades av kinesisk polis. Därefter försvann han.

Gui Minhai döms till tio års fängelse den 24 februari 2020 av tingsrätten i Ningbo. Domen gäller att han ska ha tillhandahållit information till främmande makt. Ingen svensk diplomat var underrättad om processen.

Upprörda diplomater

Åtalet mot Anna Lindstedt har upprört många inom UD som dock inte vågat gå ut med sin kritik offentligt. 

Även pensionerade ambassadörer har offentligt kritiserat åtalet, bland annat med argumentet att en ambassadör har långtgående befogenheter som chef för en ambassad och att Anna Lindstedt inte gått utanför ramarna i fallet Gui Minhai.

Den tidigare sverige–ambassadören i FN Anders Lidén är kallad till förhör och ska vittna i rättegången.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Pensionerade ambassadören Anders Lidén, som bland annat varit ambassadör vid den svenska FN-beskickningen i New York, ambassadör i Israel och Finland.

Den före detta svenske Kina-ambassadören Mikael Lindström. Han har en tung meritlista inom UD och har tidigare även varit ambassadör i både Jakarta och Tokyo samt också varit UD-anställd i Paris, Washington och Genève.

Försvaret har också kallat Tekniska Högskolan, KTH:s före detta vice rektor Ramon Wyss. Hans vittnesmål gäller affärsmannen Kevin Liu och John Meewella och att de två inte ska anses ha företrätt ”kinesiska statens intressen”. Även han ska förhöras av säkerhetspolisens förhörsledare innan rättegången i mars.

Förhören är begärda av kammaråklagare Henrik Olin som ska driva processen i tingsrätten.

– När försvaret åberopar egna vittnen vill jag komplettera förundersökningen med att förhöra dem innan de förhörs under rättegången, säger han till Expressen.

UD:s personal förhörs bakom stängda dörrar

Advokat Conny Cedermark har även begärt att affärsmannen Niclas Adlers, som bland annat varit vd för Internationella Handelshögskolan i Jönköping, ska förhöras under rättegången om sin kunskap om de två affärsmännen och hans uppfattning om Sheraton–möterna där även Adler närvarade. 

Adler är tidigare hört av Säpo och behöver inte förhöras på nytt.

Allmänhetens insyn under rättegången kommer att vara begränsad. Flera av vittnena ska förhöras bakom stängda dörrar efter begäran av utrikesdepartementet. Det gäller UD:s egen personal som ska kunna prata fritt utan att riskera att bryta utrikessekretessen.

TV: Här är fallet Gui Minhai

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!