Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya S-ministern bröt mot lagen

Expressens Frida Sundkvist: "Lagen ska förhindra penningtvätt"
Anna Hallberg, till vänster, presenteras som ny utrikeshandelsminister den 10 september i år.Foto: OLLE SPORRONG
Handelsminister Anna Hallberg.Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES

Handelsminister Anna Hallberg, S, har brutit mot svensk lag som ska motverka penningtvätt.

S-ministern har inte anmält vem som har makten i ett privat aktiebolag som hon har startat – och som hennes sambo nu köpt – vilket man ska enligt lag.

– Det är besynnerligt. En minister borde veta vad som gäller, säger Bo Lagerqvist på Bolagsverket.

”Självklart ska tillämplig lagstiftning för bolag följas”, skriver ministerns pressekreterare Hanna Alexandersson.

Statsminister Stefan Löfven har hyllat Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg som en stor tillgång för svensk export tack vare hennes bakgrund från företagsvärlden.

Anna Hallberg var tidigare vice vd för det statligt ägda investeringsbolaget Almi, ett bolag som erbjuder lån och rådgivning till företag med tillväxtpotential. 

Följde inte lag som ska förhindra penningtvätt

Expressen kan nu avslöja att Anna Hallberg inte har följt svensk penningtvättslagstiftning för privatägda bolag, eftersom hon inte hade meddelat vem som ytterst kontrollerade ett bolag som hon startat: Anna Hallberg AB.

– Det står inte att man kan göra det om man vill, det är en tvingande lag, säger Bo Lagerqvist, enhetschef på Bolagsverket.

Privatägda svenska bolag måste anmäla vem eller vilka som tillsammans har makt över ett bolag till Bolagsverket, för att förhindra att bolag utnyttjas för otillåtna transaktioner.

Det kallas för att anmäla en verklig huvudman och alla privata aktiebolag måste göra det för att ”förhindra att juridiska personer eller konstruktioner utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism”.

– Det här är styrt av lag och förordning, man ska anmäla det, säger Bo Lagerqvist på Bolagsverket.

Hallberg paniksålde aktier för närmare 3 miljoner tre dagar efter utnämnandet till minister.Foto: OLLE SPORRONG

Bolagsverket har ett register över verkliga huvudmän, som från årsskiftet bland annat ska användas mer frekvent av banker när de fattar beslut om till exempel utlåning, enligt det europeiska femte penningtvättsdirektivet.

Vilka signaler skickar det ut att en minister inte följer lagen?

– Det är konstiga signaler i och med att en sådan person borde veta vad som gäller kring skyldighet att anmäla verklig huvudman, säger Bo Lagerqvist på Bolagsverket.

Anna Hallbergs pressekreterare Hanna Alexandersson skriver i ett mejl att ministern sålt sitt innehav i Anna Hallberg AB:

”Självklart ska tillämplig lagstiftning och rapporteringsskyldighet för bolag följas. Anna Hallberg AB har avyttrats men om Bolagsverket finner att det finns anledning att korrigera eller komplettera med uppgifter så hälsar Anna att hon kommer göra det.”

Bolag riskerar böter

Den som inte följer lagen riskerar böter. Hittills har vitets storlek uppgått till 12 500 kronor för bolag som inte följer svensk lagstiftning.

En verklig huvudman ska anmälas senast fyra veckor efter att ett bolag startats. Hittills har 87 procent av alla aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag anmält en verklig huvudman.

Anna Hallberg startade sitt bolag den 15 maj i år. 17 veckor senare blev hon minister i Stefan Löfvens regering.

Vid tidpunkten då hon utnämndes till minister den 10 september i år hade hon fortfarande inte anmält en verklig huvudman till Bolagsverket.

Efter Expressens frågor till ministern har Anna Hallberg AB nu uppdaterats med en verklig huvudman: hennes sambo Anders Sundström, som ministern sålt sitt bolag till.

Reglerna om att anmäla en verklig huvudman infördes då den nya, skarpare penningtvättslagen började gälla den 1 augusti 2017, som ett led i EU:s intensifierade arbete att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism.

Anders Sundström på pressträff i mars 2016 när Swedbanks valberedning inte ville se honom omvald.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vad säger lagen?

Lagen om registrering av verkliga huvudmän (2017:631) syftar till att ”genom krav på ökad insyn och registrering av verkliga huvudmän i juridiska personer samt truster och liknande juridiska konstruktioner förhindra att juridiska personer eller konstruktioner utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism”.

 

Med verklig huvudman avses: 

   1. en fysisk person som, ensam eller tillsammans med någon annan, ytterst äger eller kontrollerar en juridisk person, eller

   2. en fysisk person till vars förmån någon annan handlar.

Kopplas till gruva

Anna Hallberg kopplas till en omdiskuterad gruva i Tornedalen som flera gånger anmälts för miljöbrott och som Naturvårdsverket nu dragit inför rätta för att upphäva bolagets tillstånd, har Expressen avslöjat.

 

Fram till att hon utnämndes som minister i Stefan Löfvens regering var hon suppleant i sin sambos bolag, som är delägare i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Hennes sambo Anders Sundström är även ordförande för gruvbolaget.

Sålde aktier för 3 miljoner

Tre dagar efter att Anna Hallberg utnämndes till minister, fredagen den 13 september, sålde hon (efter Expressens frågor) aktier för närmare tre miljoner kronor.

 

Handelsministern ägde aktier främst i Wallenbergsfärens svenska bolag eller i bolag där finansmannen Fredrik Lundberg är storägare, samt i Swedbank där hennes sambo Anders Sundström har varit ordförande.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!