Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya rättegången mot Runar Sögaard skjuts upp

Runar släpper sin bok ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”.
Runar Sögaard.
Foto: JONAS ENG
Svea Hovrätt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Rättegången mot Runar Sögaard skjuts upp.

Ex-predikanten, som dömts till fängelse i tingsrätten för ekonomisk brottslighet, har meddelat att han inte kan närvara i rätten.

Nu har Sögaard fyra dagar på sig att komma med en förklaring till frånvaron.

På tisdagen skulle rättegången mot Runar Sögaard inledas i Svea hovrätt. Ex-predikanten är dömd i tingsrätten för grovt bokföringsbrott vid tre tillfällen, och skattebrott vid 20 tillfällen. För det är fick han ett år och åtta månaders fängelse, och ett femårigt näringsförbud.

Domen gäller ett bolag han drivit ihop med en anhörig. Bolaget höll ledarskapsutbildningar och gjorde investeringar i värdepapper och fastigheter. Planen var att tjäna miljontals kronor. Men bolaget försattes i konkurs i november 2017 och Runar Sögaard åtalades för grovt bokföringsbrott.

”Bisarr anklagelse”

Under förhandlingarna i tingsrätten valde Runar Sögaard att inte uttala sig. Domen överklagades och den här gången lovade Sögaard att han skulle kommentera misstankarna och ge sin version.

– Det är en bisarr anklagelse, sa ex-predikanten om misstankarna i en intervju med Expressen i oktober 2020.

– Jag ser fram mot att få den här saken ur världen. Jag känner mig trygg.

Nu i veckan skulle huvudförhandlingen alltså inledas. Men rättegången skjuts upp. Runar Sögaard har meddelat att han är sjuk och att han därför inte kan närvara. Han har nu fram till den 19 februari på sig att utveckla varför han inte kunde komma, och ge ”ytterligare utredning till stöd för detta”.

Läkarintyg

Runar Sögaards advokat Staffan Bergqvist säger, om uppskjutningen:

– Han har lämnat in ett läkarintyg där det framgår att han har magsjuka och därför inte kan inställa sig i hovrätten.

Målsättningen är att närvara vid de nya datumen som kommer sättas?

– Ja, självklart.

Samtidigt är Runar Sögaard skuldsatt. Han är skyldig Kronofogdemyndigheten 5 446 341 kronor, varav 1 787 345 kronor är pengar som Skatteverket vill ha. För att få in skulden har myndigheten bland annat stoppat pengarna från försäljningen av Sögaards bok ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”, som kom ut i höstas. 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!