Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Afrikasamtal: ”En robot som tokringer”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: Polisen / Polisen
På bilden ett missat samtal från Somalia, som också förekommer bland länderna som ringer upp. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Man ska inte ringa tillbaka till uppringaren.Foto: COLOURBOX

Under tisdagen rapporterar flera människor om missade samtal från Marocko – som har landsnummer +212. 

Uppringarnas syften kan variera kraftigt – men det finns ännu inga fall där personer som ringt tillbaka till utlandsnumren blivit av med stora summor pengar. 

– Man ska inte ringa tillbaka. Men om du gjort det ska du inte få panikångest, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

Under tisdagen har flera personer sett att de har missade samtal från Marocko på sina mobiltelefoner. 

– Länderna skiftar hela tiden. Jag är inte ett dugg förvånad. Det använder sig av robotar som tokringer. Jag har också fått sådana där samtal, inte från Marocko men från andra ställen, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. 

”Bedragare i sista ledet som stjäl en 50-öring”

De som ligger bakom bluffsamtalen är en brokig skara med olika motiv, det kan exempelvis röra sig om utländska mobiloperatörer. 

– En variant är att om du påvisar som operatör att du har mycket trafik så har du större chans att få exempelvis ett statligt kontrakt för telefoni. Sedan finns det en annan variant där de berikar sig i liten skala. Om jag ringer till Marocko, om jag har Telia, så är det inte Telia som får summan det kostar. Utan de kanske får en sjättedel. Sedan är det företaget som förmedlar som får en sjättedel och så håller det på så tills det kommer fram. Och då har det förekommit att det finns en bedragare i sista ledet som stjäl en 50-öring eller liknande per samtal. 

Satellitsamtalen är betydligt värre

En mer ovanlig variant är att man råkar ut för satellittelefoni. 

– Då kan man bli av med bra mycket mer pengar per minut. Satellittelefoniföretaget är då med på något sätt och förmår dig att ringa och då tjänar de bara den summan som de annars skulle ha, säger Jan Olsson. 

Satellitsamtal har koden +88. 

Om man inte har någon anknytning till landsnumret som dyker upp som missat samtal på skärmen avråder polisen från att ringa upp. Jan Olsson vill ändå lugna människor som råkat ringa upp numren. 

– Det är inte nödvändigtvis så att du förlorar massor av pengar om du ringer tillbaka, utan att du bara betalar utlandstaxan för det samtalet. Vi har inget fall, vad jag vet, där du på grund av att du ringer förlorar flera hundra kronor eller tusen kronor. Man kan inte utesluta att det händer, men än så länge så har vi inga sådana fall. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!