Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kravet från SD och V: Dela upp Postnord

Företaget är i dag på plats för möte i riksdagen
Postnords vd Annemarie Gardshol intervjuas efter trafikutskottets möte i riksdagen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Potnords huvudkontor i Solna.Foto: MIKAEL SJÖBERG

För att nå en lösning på krisen i Postnord kan bolaget behöva delas upp och den blödande danska verksamheten dumpas.

Det anser Sverigedemokraterna, som under tisdagens möte i riksdagen lade fram ett utskottsinitiativ om att utreda frågan. Även Vänsterpartiet kräver nu en snabb uppdelning av bolaget. 

Men både regeringen och Moderaterna är skeptiska. 

Sammanslagningen av den danska och svenska Posten, som drevs igenom av dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) 2009, utvecklades snabbt till en mardröm för svenska politiker. Det stod nämligen relativt snabbt klart att det inte var någon välmående verksamhet som man gått samman med, utan den danska Posten började blöda allt mer ekonomiskt. 

Och elva år efter bildandet av Postnord, som svenska staten äger till 60 procent, är problemen långt ifrån lösta – snarare tvärtom. 

Och nu höjs allt flera röster som kräver att man delar upp bolaget och helt enkelt gör sig av med den danska Posten.

På onsdagens möte i näringsutskottet, där såväl Postnords ledning som ansvariga ministrar närvarade för att pratade om bolagets problem, tog SD ett initiativ till att utreda en uppdelning av bolaget. 

– Vi måste ta reda på mer fakta om hur bolaget kan delas upp, säger SD:s ledamot i näringsutskottet Mattias Bäckström.

Mattias Bäckström (SD).Foto: SVEN LINDWALL
Jens Holm (V)Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Lever under olika förutsättningar”

Även om de problem som danska Posten har, med ett minskat antal brevförsändelser till följd av digitaliseringen, även sker i Sverige så menar partiet att förutsättningarna skiljer sig mycket åt i de två länderna. 

– Danska och svenska Posten lever under olika förutsättningar och olika grad av digitalisering. Det finns också olika regelverk och olika politiska ingångar i de två länderna i synen på bolagets framtid, och givetvis är det svårt att hålla ihop det under ett bolag, säger Mattias Bäckström, som nu hoppas att få stöd för partiets krav.

Och även Vänsterpartiet vill dela upp bolaget, men menar att det är så uppenbart att det inte ens behöver läggas i en utredning.

– Vi anser att man ska kapa banden med Danmark så fort det bara går, säger Jens Holm V), ordförande i riksdagens trafikutskott.

– Vi var motståndare till ihopslagningen när det begav sig och vi ser nu med smärtsam tydlighet att det har varit ett misstag från början tillslut. Om man pratar om att svenska Posten har ekonomiska problem är det en västanfläkt jämfört med Danmark, fortsätter han.

Regeringen och Moderaterna skeptiska

Men regeringen är inte inne på samma linje, även om S var starka motståndare mot samgåendet 2009. 

– Jag var ordförande i trafikutskottet när beslutet fattades av den dåvarande borgerliga regeringen. Jag tyckte det var ett misstag då. Men nu är vi i ett läge där digitaliseringen kommer att fortsätta oavsett ägarbilden så om man tror att det är en lösning i dag, då tror jag man lurar sig själv. Antalet brev kommer att fortsätta att minska och därmed kommer vi behöva hantera den typen av frågor oavsett, säger näringsminister Ibrahim Baylan. 

Även Moderaterna är skeptiska, och tror inte att en uppdelning löser problemet. 

På tisdagens möte i riksdagen diskuterades också Postnords begäran av om att ytterligare försämra postservicen, så att utdelningen ska kunna ske på tre dagar i stället för två, som i dag. Även frågan om ökad statlig finansiering för att hålla i gång postutdelningen i hela landet, låg på bordet. 

Regeringen svarar med att tillsätta en utredning, men Moderaterna anser att regeringen måste ge besked. 

– Regeringen måste sätta ned foten, säger ordförande i näringsutskottet Lars Hjälmered (M), som anser att Postens begäran om att dela ut på tre dagar är rimlig. 

– Om det kan göra att man får ekonomi i verksamheten tycker jag det är rimligt, säger han. 

Ibrahim Baylan (S): ”Postnord går bättre än på länge”

Näringsministern om arbetet med omstruktureringen av Postnord.

Därför vill SD dela upp svenska och danska posten

Mattias Bäckström, vice gruppledare SD, om hur partiet vill gå vidare för att lösa krisen inom Postnord.

Så vill Vänsterpartiet lösa krisen inom Postnord

Jens Holm (V): ”Dags att avsluta avregleringsexperimentet”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!