Regeringen vill höja bensinskatten ännu mer än vad som tidigare har föreslagits. Foto: Sven LindwallRegeringen vill höja bensinskatten ännu mer än vad som tidigare har föreslagits. Foto: Sven Lindwall
Regeringen vill höja bensinskatten ännu mer än vad som tidigare har föreslagits.  Foto: Sven Lindwall
Under våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre. Nu höjer regeringen med ytterligare fyra öre. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/ExpressenUnder våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre. Nu höjer regeringen med ytterligare fyra öre. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen
Under våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre. Nu höjer regeringen med ytterligare fyra öre. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen

Nya höjningar på bensinskatten

Publicerad

Regeringen höjer bensinskatten ytterligare.

Höjningarna beräknas dra in 350 miljoner kronor, som i första hand ska finansiera satsningar inom försvaret.

– Det är naturligtvis inget lätt beslut att fatta, men en del utgifter har blivit högre än vi kände till i valrörelsen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Under våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre och dieselskatten med 48 öre. Inför budgetförhandlingarna höjer nu regeringen bensinskatten med ytterligare fyra öre och dieselskatten med fem. Detta för att finansiera satsningar inom försvaret och "samtidigt stärks skattesystemets miljöstyrande effekt", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

– Det är naturligtvis inget lätt beslut att fatta, men en del utgifter har blivit högre än vi kände till i valrörelsen, det gäller bland annat försvarsöverenskommelsen och det är nödvändigt att finansiera reformer, säger Magdalena Andersson.

Ulf Berg, moderat och ansvarig för landsbygdsfrågor, tror att höjningen kommer att slå hårt mot personer som bor på landsbygden.

– Det är ytterligare en örfil mot oss landsbygdsbor. Det kommer drabba jobb och företagande för oss - många behöver till exempel ha två bilar för att få vardagen att gå ihop och då blir det stora kostnader, säger han.

Den främsta anledningen till höjningen är enligt regeringen att finansiera satsningar inom försvaret, men Ulf Berg tror att pengarna kommer att gå till annat.

– De stora satsningarna sossarna gör handlar om ökade bidrag för att man inte ska jobba, i och med höjningar på taket på a-kassan till exempel. Men de försöker mörka så att det låter lite bättre, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen