Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya höjningar på bensinskatten

Regeringen vill höja bensinskatten ännu mer än vad som tidigare har föreslagits. Foto: Sven Lindwall
Under våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre. Nu höjer regeringen med ytterligare fyra öre. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen

Regeringen höjer bensinskatten ytterligare.

Höjningarna beräknas dra in 350 miljoner kronor, som i första hand ska finansiera satsningar inom försvaret.

– Det är naturligtvis inget lätt beslut att fatta, men en del utgifter har blivit högre än vi kände till i valrörelsen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Under våren gick regeringen ut med att bensinskatten skulle höjas med 44 öre och dieselskatten med 48 öre. Inför budgetförhandlingarna höjer nu regeringen bensinskatten med ytterligare fyra öre och dieselskatten med fem. Detta för att finansiera satsningar inom försvaret och "samtidigt stärks skattesystemets miljöstyrande effekt", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

– Det är naturligtvis inget lätt beslut att fatta, men en del utgifter har blivit högre än vi kände till i valrörelsen, det gäller bland annat försvarsöverenskommelsen och det är nödvändigt att finansiera reformer, säger Magdalena Andersson.

Ulf Berg, moderat och ansvarig för landsbygdsfrågor, tror att höjningen kommer att slå hårt mot personer som bor på landsbygden.

– Det är ytterligare en örfil mot oss landsbygdsbor. Det kommer drabba jobb och företagande för oss - många behöver till exempel ha två bilar för att få vardagen att gå ihop och då blir det stora kostnader, säger han.

Den främsta anledningen till höjningen är enligt regeringen att finansiera satsningar inom försvaret, men Ulf Berg tror att pengarna kommer att gå till annat.

– De stora satsningarna sossarna gör handlar om ökade bidrag för att man inte ska jobba, i och med höjningar på taket på a-kassan till exempel. Men de försöker mörka så att det låter lite bättre, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!