Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya H&M-chefen ger karriärråd till studenter

Helena Helmersson tillsammans med Karl-Johan Persson när det offentliggjordes att hon tar över som vd för H&M.Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Hur blir man framgångsrik i näringslivet?

H&M:s nya vd borde veta.

– Följ din passion. Älta inte misslyckanden utan försök blicka framåt, var råden Helena Helmersson gav till studenterna på Handelshögskolan i Umeå – som går samma utbildning hon själv en gång gjorde.

Helena Helmersson, 46, född i Skellefteå, är ingen nybörjare på H&M.

Hon började inom bolaget 1997. Helena tog examen från Internationella ekonomlinjen i Umeå samma år. Hon har tidigare varit hållbarhetschef för H&M. 

– Det känns superspännande och kul på alla sätt, en spännande resa, sade Helena Helmersson på pressträffen 30 januari, då det stod klart att hon blir ny vd för H&M.

Hon berättade vidare att hon fick en förfrågan av tidigare vd:n och numera styrelseordföranden, Karl-Johan Persson, före jul. Var hon var beredd att ta klivet upp som vd för klädjätten?

I veckan som gick var Helena Helmersson tillbaka för en dag på Handelshögskolan i Umeå. Och mötte då de studenter som hon var en av för 23 år sedan.

Jobbet som vd på H&M: ”Oerhört spännande”

I en intervju med VK får hon frågan om vilket som är hennes bästa karriärtips till den student som nu går samma utbildning.

– Se till att följa din passion, gör ditt allra bästa, älta inte misslyckanden utan försök blicka framåt, säger Helena Helmersson.

Efter ett par veckor som vd på H&M menar hon att nya jobbet är ”oerhört spännande, pirrigt och meningsfullt”.

I sin strategi för klädjätten nämner Helena Helmersson framför allt vikten av hållbarhet, som hon anser är ”en hjärtefråga”.

– Branschen behöver fortsätta driva arbetet mot den globala miljö- och klimatagendan framåt med hjälp av innovation, tech och nya, hållbara affärsmodeller, säger hon till VK.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!