Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya uppgifter i jakthärvan – krav på fortsatt häktning

Industrimiljardären Karl Hedin, 69, häktades den 30 oktober misstänkt för grovt jaktbrott och avser jakt på varg.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Karl Hedin räknas till en av sveriges största privata skogsägare.Foto: MATTIAS JOHANSSON

Misstankarna har stärkts mot de inblandade i jakthärvan.

Åklagaren kräver fortsatt häktning av industrimiljardären Karl Hedin från Smedjebacken.

– Det finns risk för kollusionsfara, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Det är nya hemliga uppgifter som ligger utvecklingen i jakthärvan, som gäller misstänkt jakt på varg, lodjur och kungsörn.

Kollusionsfara betyder att åklagaren fruktar att Karl Hedin, 69,  kan tänkas undanröja bevis om han släpps fri i det läge som polisutredningen befinner sig just nu.

I Karl Hedins fall är misstankarna begränsade till jakt på varg.

Många av de uppgifter som polisen arbetar med kommer till en hemlig källa, vars identitet just nu skyddas av sekretess.

Karl Hedin i nytt polisförhör

Industrimannen Karl Hedin, som hela tiden förnekat att han gjort sig skyldig till något brott, har förhörts ingående vid två tillfällen under häktestiden. Ett nytt förhör ska hållas med honom på måndag. Förhöret hålls på Kronobergshäktet i Stockholm där Karl Hedin suttit sedan han häktades av Västmanlands  tingsrätt i Västerås den 30 oktober.

På tisdag i nästa vecka löper den nuvarande häktestiden ut för industrimiljardären som greps på kvällen den 26 oktober och häktades fyra dagar senare för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.  Det misstänkt grova jaktbrottet gäller jakt på varg. Den andra misstanken som riktades mot Karl Hedin  var att han skulle ha bränt upp dödade vargar i en ugn vid sitt sågverk i Karbenning utanför Norberg. Den misstanken är dock så svag att åklagaren valt att dra tillbaka misstanken i domstolen.

Bedyrar sin oskuld

Karl Hedin, som är en av sveriges största privata skogsägare och starkt engagerad i den infekterade jaktfrågan, har inför häktningsdomaren, rådman Karl-Åke Persson, bedyrat sin oskuld. 

Försvararen Sven Severin har fört fram misstanken att det kan vara motståndare i vargfrågan som är ute för att svartmåla hans klient.

 

Karl Hedin är start engagerad i vargfrågan och är medförfattare till flera böcker och hållit en rad föredrag i ämnet.Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR

Förutom Karl Hedin sitter ytterligare en person häktad sedan den 30 oktober. Det är en 28-årig man som misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott  mellan den 11 augusti och den 26 oktober i Surahammars och Fagersta kommuner och för  jaktbrott den 26 oktober.

– Jag kommer att begära båda omhäktade, bekräftar kammaråklagare Lars Magnusson .

Har misstankarna stärkts?

– Ja, men det är inget som jag kan berätta om.

Är det något som fört utredningen framåt?

– Ja.

Ett genombrott?

– Jag säger bara att utredningen gått framåt, att mistankarna stärkts.

Överraskningsmoment

Den grupp inom polisens nationella avdelning, Noa, som sköter utredningen, är också förtegen om läget.

– Det är inget som jag vill kommentera just nu, säger gruppchefen Filippo Bassini. 

Hemlighetsmakeriet kring den nya utvecklingen i jakthärvan kan tyda på att polisens förhörsledare planerar ett  överraskningsmoment vid det förhör som ska hållas med Karl Hedin på måndag.

Försvararen, advokat Sven Severin, har inte hört något om den nya utvecklingen.

– Vi väntar på besked från åklagaren. vi hoppas att han ska försättas på fri fot senast på tisdag.

Tre personer sitter sammanlagt häktade just nu. Ytterligare två personer har suttit häktade i jakthärvan, men de har släppts. Misstankarna mot dessa två kvarstår dock.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!