Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Gripen sneglar mot ryska stridsflyg

Här är nya Gripen E.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Buskhe, VD, talar vid SAAB Industries utrullning av nya E-versionen av Gripen.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Saabs VD Håkan Bushke, försvarsminister Peter Hultqvist (S), saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och Brasiliens flygvapenchef Nivaldo Luiz.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
I samband visningen av Gripen E gjordes en flyguppvisningen med den gamla JAS 39C.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg.
Foto: Stefan Forsell

I dag presenterades nya Gripen E i Linköping.

En ny jaktrobot, nytt radarsystem och en rad andra förändringar innebär ett stort lyft av Gripens förmåga gentemot Ryssland.

– Gripen E ska vara ryggraden i vårt luftförsvar. Högteknologin måste vara unik, säger flygvapenchefen Mats Helgesson på presskonferensen.

På onsdagen visades det första provflygplanet av typ Gripen E i en specialvisning i Saabs hangarer i Linköping inför 500 makthavare, gäster och journalister.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), flygvapenchefen Mats Helgesson, Brasiliens flygvapenchef Nivaldo Luiz Rossato, Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg, Saabs vd Håkan Buskhe är några av talarna.

– Länder behöver moderna försvar för att upprätthålla nationell säkerhet och kostnaden för det måste vara hanterbar i förhållande till andra investeringar i samhället. Gripen E är utvecklad både för att öka den militära förmågan och pressa kostnaderna. Det har Saab lyckats med bland annat tack vare våra design- och produktionsmetoder, säger Håkan Buskhe.

Saab-chefen: "Produktionen helt digital"

Saabchefen berättade också att utvecklingen av det nya Gripenplanen har skett med högteknologiska metoder.

– Utvecklingen och produktionen av Gripen är helt digital i dag. För några år sedan krävdes över 500 00 pappersritningar. I dag använder vi noll ritningar och allt är digitaliserat. Det gör utveckling och produktion mycket snabbare och till lägre kostnad för Saab och för våra kunder.

Marcus Wallenberg lyfte fram Saabs betydelse för svensk industri i sitt tal.

– På 1900-talet växte inte bara Saab till ett förvars- och säkerhetsföretag. Saab bidrog också till många innovationer och tekniska framsteg i Sverige, säger Marcus Wallenberg,

Gripen E – en utveckling av Jas 39

Gripen E är ett ensitsigt flygplan och en utveckling av Jas 39 Gripen A/B- och C/D-flygplan.

Förändringarna omfattar bland annat ny motor, ny radar, större skrov, större bränsletankar, ny jaktrobot och nya sensorer, rapporterar Ny Teknik.


LÄS OCKSÅ: Tidigare ÖB:n får toppjobb av Saab - i USA


Flygvapenchefen Mats Helgesson räknar med att Gripen E ska ge Sverige ett fungerande och starkt luftförsvar efter 2025 - och fram till minst 2045.

– Tack Saab ni har gjort det igen, säger Helgesson på presskonferensen i Linköping.

Kostnaden för 60 plan har beräknats till 35,6 miljarder kronor. Men prislappen kan stiga rejält om dollarkursen forsätter att stiga eftersom många delar är tillverkade i USA.

Flygvapenchefen: "Ingen hemlighet"

Flygvapenchefen betonar att den snabba teknikutvecklingen inom cyberområdet, sensorer och integration av sensorer har varit en viktig del i utvecklingen av Gripen E.

– Det är ingen hemlighet att vi sneglar på den ryska prestandan, säger han.


LÄS OCKSÅ: Saab kan höja utdelningen


Gripen E kommer också att kunna utrustas med den europeiska radarjaktroboten Meteor.

– Det ger oss i dag en rejäl överlägsenhet i luften i vårt närområde, väsentligt bättre än i går, säger Mats Helgesson till Ny Teknik.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!