Den schweiziska storbanken Credit Suisse sänker riktvärdet för H&M:s aktie till udner 200 kronor. Bankens analytiker anser att den framtida aktiekursen bör ligga på 185 kronor. Foto: PHIL NOBLE / REUTERS X01988Den schweiziska storbanken Credit Suisse sänker riktvärdet för H&M:s aktie till udner 200 kronor. Bankens analytiker anser att den framtida aktiekursen bör ligga på 185 kronor. Foto: PHIL NOBLE / REUTERS X01988
Den schweiziska storbanken Credit Suisse sänker riktvärdet för H&M:s aktie till udner 200 kronor. Bankens analytiker anser att den framtida aktiekursen bör ligga på 185 kronor. Foto: PHIL NOBLE / REUTERS X01988
H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson och sonen Karl-Johan, som är bolagets vd och koncernchef, har på nära håll kunnat följa klädjättens dystra utveckling på börsen. Foto: MARK MARKEFELT / SCANPIX SWEDENH&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson och sonen Karl-Johan, som är bolagets vd och koncernchef, har på nära håll kunnat följa klädjättens dystra utveckling på börsen. Foto: MARK MARKEFELT / SCANPIX SWEDEN
H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson och sonen Karl-Johan, som är bolagets vd och koncernchef, har på nära håll kunnat följa klädjättens dystra utveckling på börsen.  Foto: MARK MARKEFELT / SCANPIX SWEDEN

Nya dystra signaler om H&M-aktien

Publicerad

Ny kalldusch för klädjätten H&M.

Den schweiziska storbanken Credit Suisse ansluter sig till de som anser att det bolagets riktkurs ligger under 200 kronor.

Banken sänker riktkursen – den förväntade börskursen – till 185 kronor.

 

Det svenska storbolaget firar i år 70-års jubileum. Men företagets högtidsstund kunde ha sett bättre ut.

Familjen Stefan Persson och övriga aktieägare har fått se den tidigare så pålitliga aktien falla dramatiskt sedan årsskiftet.

Raset sedan början av året ligger på drygt 20 procent då aktien handlades till 253 kronor. I fredags låg akten precis över 200-kronorsstrecket vissa stunder och vid börsens stängning låg den på 201 kronor.

Nu på morgonen följde dock aktien med i den allmänna uppgången och låg på ett plus på 0,7 procents uppgång en halvtimme efter börsens öppning.

Pensionsjätten Alecta storsäljer H&M

I förra veckan stod det klart att pensionsjätten Alecta,  som under många år var H&M:s näst största ägare, under våren fortsatt storsälja aktier i bolaget. Alectas ägarandel i modeföretaget är i dag det lägsta sedan 2007.

Analytiker efter analytiker har gång på gång sänkt H&M:s riktkurs – den förväntade framtida kursen. Och analytikerna har spått att den ska ligga under den magiska gränsen 200 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson om H&M 

 

Allra längst har den amerikanske stjärnanalytikern Geoffrey Ruddell på Morgan Stanley gått som pekat ut  att klädjättens riktkurs bör ligga kring 150 kronor.

H&M:s riktkurs sänks

Och nu ansluter sig den  schweiziska storbanken Credit Suisse ansluter sig till de som anser att det bolagets riktkurs ligger för högt. Banken sänker riktkursen till 185 kronor och anser också att klädjätten underpresterar i förhållande till andraföretag i branschen.

En anledning till att aktien anses underprestera  är att bolaget ligger efter konkurrenterna när det gäller e-handeln där bland annat klädföretagetdet tyska Zalando tillhör de tongivande.

 

LÄS OCKSÅ: Han kan ta över H&M 

 

Rykten har också börjat cirkulera om chefsbyte i H&M-toppen.  Från ledningen har man dock dementerat både att det skulle vara aktuellt med ommöblering i företagets ledning – i klartext att Karl-Johan Persson skulle få lämna vd-jobbet – och att familjen Persson är på väg att köpa ut företaget från börsen.

– Det finns ingen substans i detta. Det är enbart rykten, sa  H&M:s informationschef Kristina Stenvinkel till Dina Pengar i förra veckan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen