Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya bluffmejl lockar med skatteåterbäring

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bluffmejlen ser ut att komma från Skatteverket. Foto: Faksimil

Falska mejl ser ut att komma från Skatteverket försöker få dig att lämna ut kortinformation. 

Nu varnar polisen för mejlen. 

– Klicka absolut inte på länkar eller bilagor, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum

Snart är det dags att deklarera. Det har fått bluffmakare att ta tillfället i akt och försöka lura människor att ge ut sina kortnummer. 

En av de drabbade är Joakim Lindroth. Han fick ett mejl som såg ut att komma från Skatteverket där det stod att han skulle få pengar tillbaka. 

Men han anade direkt onåd, eftersom han tidigare sett i sin digitala brevlåda – dit myndighetsmejl skickas – att så inte var fallet.

– Jag fick min deklaration i går och där stod att jag skulle betala mera, inte få tillbaka skatt, sedan stod det längst ner i mejlet att man inte ska kontakta Skatteverket i ärendet. Så jag tänkte direkt att det var bluff, säger Joakim Lindroth. 

Försök att få kortinformation

Precis som i Joakim Lindroths fall är bluffmejlen ofta utformade på ett sätt så det ser ut att komma från Skatteverket, vilket kan göra det svårt att veta om de är äkta eller inte. 

I mejlet Joakim Lindroth fått ombads han klicka sig vidare via en länk. Ett vanligt drag, enligt Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum. 

– Den här sortens mejl kommer varje år i deklarationstider. Det är ofta på en ganska låg summa, några tusenlappar och en ojämn summa för att verka trovärdigt, säger han.

Syftet med mejlen är oftast att få tag i mottagarens kortinformation.  

– Klickar man sig vidare hävdar de att de ska stoppa in återbäringen på ditt konto och därför ska du uppge all kortinformation. Och det är naturligtvis ingenting man ska göra, säger Jan Olsson. 

Klicka aldrig vidare

Det viktigaste att tänka på om man skulle få ett mejl som ser ut att komma från Skatteverket – eller någon annan sajt som hanterar pengar är att aldrig klicka vidare på länkar eller filer man får via mejl eller sms.

– Det gäller egentligen oavsett vem som skickar dem. Är man tveksam, då ringer man Skatteverket eller vem det nu är som står som avsändare och frågar om det stämmer att de skickat, men det är det aldrig, säger Jan Olsson.

 

LÄS MER: Polisen: Ny metod kapar ditt Bank-ID

 

Han poängterar också att det är lika viktigt att inte uppge sin inloggning för bank-ID om man är minsta osäker på avsändaren. 

– Vi har inte sett att de som skickar sådana här mejl bett om Bank-ID ännu, men det är en farhåga att vi kommer dit, säger han. 

Skatteverket varnar

Även Skatteverket har via sin hemsida gått ut och varnat för falska mejl och sms i deklarationstider, vilket drabbar många varje år. 

– De skickar ut tiotusentals sådana här mejl för då vet de att om en procent svarar på dem är det bra affär ändå, säger Jan Olsson. 

Skulle man råka ut för ett bluffmejl är rekommendationen att radera det. Om du har fyllt i dina bankuppgifter ska du direkt ringa till banken och spärra ditt konto.

Joakim Lindroth är frustrerad över att fejkmejlen är så vanligt förekommande.  

– De som sysslat med detta är ju ändå tämligen smarta människor som borde använda sina kunskaper till något bra i stället. Det är beklämmande att vanligt folk säkert blir blåsta på pengar, och att kriminella parasiter inte åker fast, säger han. 

För att minska risken för bluffmejl finns digitala brevlådor dit endast post från kommuner och myndigheter skickas. Nytt för i år är att man genom sin digitala brevlåda kan få information om skatteåterbäring.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!