Foto: / TT NYHETSBYRÅNFoto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bluffmejlen ser ut att komma från Skatteverket. Foto: FaksimilBluffmejlen ser ut att komma från Skatteverket. Foto: Faksimil
Bluffmejlen ser ut att komma från Skatteverket. Foto: Faksimil

Nya bluffmejl lockar med skatteåterbäring

Publicerad

Falska mejl ser ut att komma från Skatteverket försöker få dig att lämna ut kortinformation. 

Nu varnar polisen för mejlen. 

– Klicka absolut inte på länkar eller bilagor, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum

Snart är det dags att deklarera. Det har fått bluffmakare att ta tillfället i akt och försöka lura människor att ge ut sina kortnummer. 

En av de drabbade är Joakim Lindroth. Han fick ett mejl som såg ut att komma från Skatteverket där det stod att han skulle få pengar tillbaka. 

Men han anade direkt onåd, eftersom han tidigare sett i sin digitala brevlåda – dit myndighetsmejl skickas – att så inte var fallet.

– Jag fick min deklaration i går och där stod att jag skulle betala mera, inte få tillbaka skatt, sedan stod det längst ner i mejlet att man inte ska kontakta Skatteverket i ärendet. Så jag tänkte direkt att det var bluff, säger Joakim Lindroth. 

Försök att få kortinformation

Precis som i Joakim Lindroths fall är bluffmejlen ofta utformade på ett sätt så det ser ut att komma från Skatteverket, vilket kan göra det svårt att veta om de är äkta eller inte. 

I mejlet Joakim Lindroth fått ombads han klicka sig vidare via en länk. Ett vanligt drag, enligt Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum. 

– Den här sortens mejl kommer varje år i deklarationstider. Det är ofta på en ganska låg summa, några tusenlappar och en ojämn summa för att verka trovärdigt, säger han.

Syftet med mejlen är oftast att få tag i mottagarens kortinformation.  

– Klickar man sig vidare hävdar de att de ska stoppa in återbäringen på ditt konto och därför ska du uppge all kortinformation. Och det är naturligtvis ingenting man ska göra, säger Jan Olsson. 

Klicka aldrig vidare

Det viktigaste att tänka på om man skulle få ett mejl som ser ut att komma från Skatteverket – eller någon annan sajt som hanterar pengar är att aldrig klicka vidare på länkar eller filer man får via mejl eller sms.

– Det gäller egentligen oavsett vem som skickar dem. Är man tveksam, då ringer man Skatteverket eller vem det nu är som står som avsändare och frågar om det stämmer att de skickat, men det är det aldrig, säger Jan Olsson.

 

LÄS MER: Polisen: Ny metod kapar ditt Bank-ID

 

Han poängterar också att det är lika viktigt att inte uppge sin inloggning för bank-ID om man är minsta osäker på avsändaren. 

– Vi har inte sett att de som skickar sådana här mejl bett om Bank-ID ännu, men det är en farhåga att vi kommer dit, säger han. 

Skatteverket varnar

Även Skatteverket har via sin hemsida gått ut och varnat för falska mejl och sms i deklarationstider, vilket drabbar många varje år. 

– De skickar ut tiotusentals sådana här mejl för då vet de att om en procent svarar på dem är det bra affär ändå, säger Jan Olsson. 

Skulle man råka ut för ett bluffmejl är rekommendationen att radera det. Om du har fyllt i dina bankuppgifter ska du direkt ringa till banken och spärra ditt konto.

Joakim Lindroth är frustrerad över att fejkmejlen är så vanligt förekommande.  

– De som sysslat med detta är ju ändå tämligen smarta människor som borde använda sina kunskaper till något bra i stället. Det är beklämmande att vanligt folk säkert blir blåsta på pengar, och att kriminella parasiter inte åker fast, säger han. 

För att minska risken för bluffmejl finns digitala brevlådor dit endast post från kommuner och myndigheter skickas. Nytt för i år är att man genom sin digitala brevlåda kan få information om skatteåterbäring.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen