Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beslutet: Hårdare tillsyn på spelmarknaden

Regeringen skärper kraven för ta sig an spelreklamen. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT
Senast den 31 mars ska spelbolagen kunna visa regeringen ”märkbar förändring” i spelreklamens omfattning och utformning.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Janerik Henriksson/TT

Nu skärper regeringen kraven på Spelinspektionen och Konsumentverket – för att få bukt med spelreklamen.

De två tillsynsmyndigheterna ska återrapportera till regeringen i september, enligt ett regeringsbeslut fattat på torsdagen.

– De ska agera och vidta de åtgärder som krävs för att svensk lag ska följas i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Senast den 31 mars ska spelbolagen kunna visa regeringen ”märkbar förändring” i spelreklamens omfattning och utformning.

Detta krav ställdes nyligen av civilminister Ardalan Shekarabi, som menar att marknadsföringen på spelmarknaden blivit allt för aggressiv sedan omregleringen vid årsskiftet.

– Inför omregleringen så sa vi att matchfixing ska rökas ut. Det är egentligen samma budskap i dag om osund marknadsföring – aggressiv marknadsföring som strider mot lagen ska rökas ut, säger Ardalan Shekarabi.

 

 

Civilminister Shekarabi tycker att spelbolagens marknadsföring är för aggressiv.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Shekarabi: ”Har inte avreglerat för skojs skull”

I väntan på spelbolagens återrapportering om en dryg månad skärper regeringen nu även kraven spelmarknadens två tillsynsmyndigheter, Spelinspektionen och Konsumentverket.

– Det jag gör nu är att jag ger dem i uppdrag att återkomma och rapportera vad de har gjort i september månad. Och vi understryker att det här är ett prioriterat område för tillsynen, säger Shekarabi.

– De här två myndigheterna har fått både de juridiska verktygen och ansvaret att utöva tillsyn. Och nu ger vi dem i uppdrag att prioritera det här och återkomma med en ordentlig rapportering om exakt hur de har gjort för att utöva effektiv tillsyn.

Shekarabi understryker att omregleringen av spelmarknaden gjorts för att ge ökad statlig kontroll:

– Vi har inte omreglerat den här marknaden för skojs skull, vi har gjort det för att svenska staten ska återta kontrollen över spelmarknaden och skydda konsumenter.

Spelindustrin säger ju att det inte kan vara bara deras ansvar att hitta en lösning på det här?

– Nej, det är inte bara deras ansvar. De har en del av ansvaret – de har ansvar för att jobba med självreglering. Vi har ansvar för att se till att lagarna som riksdagen har stiftat följs.

Finns det parlamentariska förutsättningar för att skärpa lagstiftningen om spelbolagen nu inte hittar en lösning?

– Ja min bild är att vi är helt överens egentligen, alla partier som jobbade med omregleringen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!