Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet: Räntorna lämnas oförändrade i EU

Europeiska centralbankens huvudbyggnad i Frankfurt.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Och där kommer de att förbli i minst ett år till, senligt rådet.

Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 96 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

https://twitter.com/business/status/1022448190753333249

Räntorna väntas förbli lika låga åtminstone till sommaren 2019, skriver ECB-rådet, och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen förblir i linje med utsikterna om en uthållig anpassningsbana.

ECB uppger även att de kommer att fortsätta att återinvestera förfallande lån under en utdragen period efter att nettoköpen avslutats och i varje fall så länge som det krävs för att behålla gynnsamma likviditetsförhållanden och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans.


NYHETSBYRÅN DIREKT

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!