Nya beskedet: Räntorna lämnas oförändrade i EU

Europeiska centralbankens huvudbyggnad i Frankfurt.
Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Och där kommer de att förbli i minst ett år till, senligt rådet.

Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 96 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

https://twitter.com/business/status/1022448190753333249

Räntorna väntas förbli lika låga åtminstone till sommaren 2019, skriver ECB-rådet, och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen förblir i linje med utsikterna om en uthållig anpassningsbana.

ECB uppger även att de kommer att fortsätta att återinvestera förfallande lån under en utdragen period efter att nettoköpen avslutats och i varje fall så länge som det krävs för att behålla gynnsamma likviditetsförhållanden och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans.


NYHETSBYRÅN DIREKT

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!