Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya avtalet är klart –
polisen får högre lön

Svenska polisens årslöner höjs med 2,9 procent, skriver man i ett pressmeddelande.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Svenska polisens årslöner höjs med 2,9 procent, skriver man i ett pressmeddelande.Foto: Robert Boman / BILDBYRÅN

Avtalet är klart.

Svenska polisens årslöner höjs med 2,9 procent, skriver man i ett pressmeddelande.

Ökningen ligger något högre än årets märke som är 2,2 procent.

– Jag tycker som de flesta att poliser, framför allt de unga, har låga löner. Å andra sidan går det inte att justera allt under en avtalsrörelse, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

De nya lönerna gäller retroaktivt från 1 oktober förra året. De utbetalas först efter semestrarna. Och det har varit en lång förhandling.

– Vi har stått för långt ifrån varandra. Det var först nu på slutet som det släppte, säger Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson.

– Det är många intressen som ska balanseras i en sådan här löneprocess, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Polisförbundets krav var att lägstalönen ska ligga på 25 000 kronor.

– I praktiken upplever jag att vi har fått igenom det. Någon enstaka medlem kan hamna under, men majoriteten kommer att ha minst 25 000 kronor, säger Niklas Simson.

Dan Eliasson, rikspolischef, är överens om att polislönerna ska upp.

– Jag tycker som de flesta att poliser, framför allt de unga, har låga löner. Å andra sidan går det inte att justera allt under en avtalsrörelse, säger Dan Eliasson.

Dessutom kommer medellönen för poliser med mer än sex år i yrket att ligga runt 28 100 kronor, ytterligare ett krav. Och det var bland annat här som förhandlingarna låste sig.

– Ett tag ville Polisförbundet ha lönegarantier. Det finns inte i staten. Det är prestation som avgör. Däremot kan man hitta en härad där lönerna bör ligga, säger han.

Vill ha mer pengar

På sikt anser Polisförbundet att polismyndigheten behöver en större budget.

– Vi har tagit ett första steg och ser en uppriktig vilja att rätta till löneläget för poliser. En uppvärdering av polisyrket är nödvändig för att lösa polisbristen. Samtidigt behöver mer göras för att uppvärdera och uppgradera ett yrke som alltfler söker sig ifrån. För att få fler att välja polisyrket och stanna kvar är ett omfattande polislönelyft nödvändigt. Därför måste nu regering och riksdag skjuta till mer pengar till höstens förhandlingar. Det kommer också att behövas pengar till en utveckling av polisyrket. Nu måste både politiker och Polismyndigheten gå från ord till handling för oss är det här bara början, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

"Polisen ska bli effektivare"

Även Dan Eliasson anser att polisen behöver mer pengar.

– Jag har gått in med ett budgetförslag som innebär att vi behöver bli ytterligare 2 000 poliser och 1 000 civilanställda. Vi behöver en rejäl påfyllning i polisens kassa, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!