Nya anklagelsen i pensionshärvan

I dag är fortfarande 1,1 miljarder kronor borta av svenska pensionspengar som satts in i det maltesiska fondbolaget Falcon Funds tre fonder.
Foto: Pensionsmyndigheten / MAGNUS GLANS
Dina Pengar kan i dag avslöja nya fakta i härvan.

Över en miljard av pensionsspararnas pengar saknas fortfarande. Nu kräver Falcon Funds svensken Emil Amir Ingmanson på mångmiljonbelopp och anklagar honom för att ha vilselett fonden.

Det var i februari som Pensionsmyndigheten började misstänka att det maltesiska bolagets tre fonder, som ingår i premiepensionssystemet, hade mjölkats på pengar. Myndigheten begärde pengarna åter till de svenska pensionsspararna, sammanlagt rörde det sig om 2,4 miljarder kronor. Men bara drygt halva summan har hittills kommit tillbaka till Sverige.

1,1 miljarder kronor saknas fortfarande av de 22 000 svenska pensionsspararnas pengar.

Emil Amir Ingmanson pekades av Pensionsmyndigheten ut som en central figur i händelseförloppet. Ingmanson, som är permanent boende på Malta misstänktes sitta på dubbla stolar i strid med regelverket. En uppgift som han dock själv har förnekat.

Dina Pengar kan i dag avslöja nya fakta i härvan.

Den 10 november kontaktade Falcon Funds styrelseordförande Tonio Fenech – tidigare finansminister på Malta - Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg per telefon.

Telefonsamtalet till myndigheten finns beskrivet i en inlaga till Stockholms tingsrätt från Pensionsmyndighetens advokatfirma Hammarskiöld & Co. Byråns advokater skriver:

’’Vid telefonsamtalet uppgav Tonio Fenech – tvärtemot vad Falcon tidigare sagt – att Ingmanson hade varit inblandad i Falcons och Fondernas verksamhet, men påstod samtidigt att Ingmanson hade vilselett styrelsen för Falcon. Tonio Fenech påstod vidare att Falcon avsåg att framställa anspråk mot Ingmanson.”

Fram till detta samtal hade Fenech vid upprepade tillfällen förnekat att Emir Amir Ingmanson var iblandad i PPM–härvan.

Dina Pengar kan i dag avslöja nya fakta i härvan.

LÄS OCKSÅ: Myndigheten polisanmäler Falcon Funds


Ingmanson hade bara hjälpt till lite i samband med att fonderna bildades och skulle in i det svenska PPM–systemet, enligt Fenech.

På Pensionsmyndigheten välkomnar man Falcon Funds omsvängning när det gäller Ingmansons inblandning.

– Jag blev i grunden inte förvånad eftersom det bekräftade de omständigheter som vi lagt till grund för vår uppsägningen av avtalet med Falcon, säger chefsjuristen Mikael Westberg som var den som tog emot samtalet från Tonio Fenech

Gav Tonio Fenech någon förklaring till varför han inte berättat om Ingemanson?

– Nej, jag fick ingen bra förklaring till det.

Sju dagar efter samtalet, torsdagen den 17 november återkom Falcons styrelseordförande Tonio Fenech till Mikael Westberg och informerade honom om att fonden också gått till domstol och begärt Ingmansons bostad på Malta i pant som säkerhet.


LÄS OCKSÅ: Advokaten: Skriv inte om Falcon Funds 


Falcon kräver skadestånd av Ingmanson med ett belopp ’’överstigande 2 707 000 euron’’ eller närmare 27 miljoner kronor.

Enligt Falcon ska Ingmanson ha lurat fondbolaget att investera svenska PPM-pengar i bolag som han själv kontrollerade, bland annat Solid Venture P2P som gav ett lån på 30 miljoner utan säkerhet till låneföretaget Trustbuddy AB. Företaget gick senare i konkurs.

Falcon påstår nu att man har en fordran på skadestånd riktad mot Ingmanson med ett belopp ’’överstigande 2 707 000 euron’’ eller närmare 27 miljoner kronor.
Foto: Magnus Glans / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER

LÄS OCKSÅ: Nu har Falcon Funds betalat tillbaka hälften


Varför har då Falcons styrelseordförande Tonio Fench månad efter månad undvikit att tala om fondbolagets kontakter med Emil Amir Ingmanson, och först nu anklagar honom för att ha suttit på dubbla stolar?

Expressen har vid två tillfällen talat med Tonio Fenech i telefon och bett honom redogöra för omständigheterna kring vad som hänt med de svenska pensionsspararnas pengar. Han har då uppmanat oss att mejla skriftliga frågor. Vi mejlade elva frågor, däribland frågan varför han inte berättat om Falcons kontakter med Emil Amir Ingmanson. Vi har dock inte fått några svar.

I den civilrättsliga tvisten mellan Falcon och Pensionsmyndigheten tänker nu myndigheten kalla sin chefsjurist Mikael Westberg att vittna inför domstolen om Tonio Fenechs samtal om Emil Amir Ingmansons inblandning.

Expressen har sökt Emil Amir Ingmanson dels via hans ombud, advokat Stefan Häge, dels via hans senast kända mejladress på Malta.

Själv har Emil Amir Ingmanson stämt Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson och anklagar honom för grovt förtal alternativt förtal, på grund av Expressens tidigare rapportering om Falcon Funds-härvan. Ingmanson kräver 50 000 kronor i skadestånd för publiceringarna.

– Vi kommer förstås att avvisa detta och den journalistiska granskningen av Falcon Funds fortsätter. Det är viktigt att Expressen och andra nyhetsredaktioner belyser missförhållanden och här saknas cirka en miljard kronor av pensionsspararnas pengar, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

FAKTA

• I november deltar Emil Amir Ingmanson i bildande av det maltesiska fondbolaget Falcon. Ett skickat mejl avslöjar hans inblandning. Senare ’’försvinner’’ Ingmanson ur sikte ur fondbolaget.

• Den 22 februari i år tar Pensionsmyndigheten det drastiska beslutet att stoppa möjligheten at stoppa in svenska pensionspengar i fonderna. Pensionsmyndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna, eller åtminstone att de gjort sig skyldig till avtalsbrott.

• Den 15 juni säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon och kräver pengarna tillbaka. Samalagt rör det sig om cirka 2,4 miljarder kronor som ägs av cirka 22 000 svenska pensionssparare.

• Den 11 juli stämmer Falcon Pensionsmyndigheten i Stockholms tingsrätt. Falcon hävdar att myndigheten gjort sig skyldig till avtalsbrott.

• Den 14 september svarar Pensionsmyndigheten med en så kallad genstämning mot Falcon.

• Den 13 oktober offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard pensionspengar är borta. Falcon och Emil Amir Ingmanson polisanmäls. Pensionsmyndigheten nämner inte Ingmanson vid namn under presskonferensen utan kallar honom för ’’huvudmannen’’.

• Den 7 december ringer en av Falcons svenska advokater till tingsrätten och uppger att det pågår ’’förlikningsdiskussioner mellan parterna’’.

• Några dagar senare förnekar Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i samtal med Expressen att några sådana diskussioner pågår.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!