Ivanka Trumps kollektion lyfts från Sears och K-Mart.
Ivanka Trumps kollektion lyfts från Sears och K-Mart.

Ny varuhusjätte tar bort Ivankas kollektion

Publicerad

Flera stora varuhus har valt att ta bort Ivanka Trumps kollektion från sitt sortiment.

Nu följer varuhuskedjan Sears efter.

– Vi förfinar regelbundet vårt sortiment för att fokusera på våra mest vinstgivande produkter, säger en talesperson för Sears till Reuters.

Donald Trumps dotter Ivanka Trump meddelade i början av året att hon inte kommer att leda Trump organisation tillsammans med sina bröder. Hon meddelade också att hon väljer att ta ett steg bort från sitt varumärke – som hon byggt upp under tio år.

Den senaste tiden har flera stora varuhus valt att ta bort hennes varor ur sitt sortiment. Först ut var Nordstrom, därefter kom lyxiga Neiman Marcus och Macy's.

Donald Trump har själv stöttat sin dotter på Twitter och riktat en känga mot de butiker som valt att ta bort hennes märke.

 

I helgen meddelande varuhuskedjan Sears att även de kommer att ta bort 31 av sina Trump Home-produkter, skriver bland andra Reuters. Det handlar främst om möbler, bäddset och lampor.

– Som en del i arbetet att optimera vårt online-produkt-sortiment, så förfinar vi regelbundet vårt sortiment för att fokusera på våra mest vinstgivande produkter, säger en talesperson för Sears till ABC News bland annat.

Nordstrom tappade rejält i försäljning

På Nordstrom – som var först ut med att dumpa Ivanka Trumps kläder – ska presidentdotterns kollektion ha tappar rejält i försäljning. Under oktober ska försäljningen av hennes skor och kläder ha sjunkit med 70 procent, skriver Reuters.

Vad som ligger bakom försäljningstappet är inte klart. Men i USA har det startats en gräsrotsrörelse – ”Grab your wallet” – som arbetar för att bojkotta de varuhus och butiker som säljer varor som designats av antingen Ivanka eller Donald Trump, skriver ABC News. Men ingen av de varuhuskedjorna som slutat med hennes kollektioner har nämnt rörelsen i sina uttalanden.

Ivankas kollektion på Sears.

Ivanka fick stöd av pappas rådgivare

Ivanka Trump har också fått stöd från sin pappas rådgivare Kellyanne Conway. Hon gjorde reklam för presidentdotterns kollektion i en intervju med Fox & Friends.

– Det är en underbar kollektion. Jag äger delar av den. Jag kommer att göra gratisreklam här. Gå och köp den i dag, allihop. Ni kan hitta den online, sade hon då.

Sears rusade drygt 25 procent på den amerikanska börsen. Bakom rallyt i den pressade amerikanska detaljhandelsjätten, som bland annat säljer produkter tillverkade av Electrolux och Husqvarna, låg planer på att minska skulderna och pensionsåtagandena med minst 1,5 miljarder dollar samt att krympa kostnadsmassan med ytterligare minst 1 miljard, enligt Financial Times.

Skämten om Trump och varuhusen haglar

På Twitter har skämten om Trumps reaktion efter beskedet om Ivankas kollektioner haglat. Här är några av dem:

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen