Nu sjunker priserna för både villor och bostadsrätter – och det är andra gången på fem år det har varit en prisnedgång i tre månader i rad för bostadsrätter, enligt Valueguard. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Nu sjunker priserna för både villor och bostadsrätter – och det är andra gången på fem år det har varit en prisnedgång i tre månader i rad för bostadsrätter, enligt Valueguard. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror: Bopriserna sjunker i hela Sverige

Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att sjunka i Sverige.

Både för villor och bostadsrätter.

På tremånaderssikt backar bostadsrätterna både i Sverige i stort och i storstäderna – för blott andra gången på fem år.

Det visar dagens andra stora bostadsundersökning: Valueguards HOX-index.

Priserna för bostadsrätter i Sverige sjönk den senaste månaden, medan priserna för villor steg. Det visade nya siffror från Svensk mäklarstatistik på fredagsmorgonen.

Nu bekräftar nästa stora bostadsundersökning den avstannade marknaden för bostadsrätter. Enligt Valueguards HOX-statistik sjönk bostadsrättsindexet med 0,9 procent mellan maj och juni.

 

LÄS MER: Nya trendbrottet på bostadsmarknaden 

 

Men medan Svensk mäklarstatistik hävdar att villamarknaden fortsätter gå starkt i Sverige visar HOX-siffrorna något annat:

Villaindexet sjönk med 0,2 procent mellan maj och juni.

 

HOX är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden. Index går till exempel inte upp för att det säljs många bostäder i attraktiva områden eller många nyproducerade bostäder en viss månad.

 

HOX-indexet: Lägre bostadspriser

En förklaring till det är en avstannad – och sjunkande – marknad i Stockholm, där priserna generellt sett är högst. Både Svensk mäklarstatistik och Valueguard är överens om en negativ prisutveckling i huvudstaden. 

– Om man ska sammanfatta är det en ganska normal sommarmånad vi ser, med lägre aktivitet och något sjunkande priser, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

 

Claudia Wörmann på SBAB säger att nyproduktionen nu är i gågn på bred front – men alla har inte råd. Därför matchar inte utbudet efterfrågan.Foto: Pressbild

 

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

 

Enligt henne märker man också av en fortsatt obalans mellan utbud och efterfrågan. Utbudet på bostäder är för lågt i förhållande till efterfrågan – även om nyproduktionen nu har kommit i gång rejält.

Claudia Wörmann: Påverkar liv

Detta kan få stora konsekvenser för enskilda hushåll.

– Det låga utbudet är så pass lågt att det påverkar människors liv. Man skjuter upp separationer på grund av hur bostadssituationen ser ut. De unga som bor kvar i föräldrahemmet och föräldrar skjuter upp sin egen flytt, säger Claudia Wörmann i en kommentar.

 

LÄS MER: Rekordmånga nya lägenheter till salu 

 

Men prisindex för bostadsrätter har nu sjunkit en tid.

För första gången på ett år är tremånadersförändringen i Valueguards bostadsrättsindex negativ i både riket och de tre storstäderna. Senaste det hände – förutom i fjol – var för fem år sedan.

På Erik Olsson fastighetsförmedling upplever man dock bostadsmarknaden som fortsatt stark.

"Sommarens låga aktivitet och ett litet utbud gör att färre bostäder säljs. Låg ränta, stark ekonomi, lågt utbud och angelägna visningsbesökare håller samtidigt uppe priserna", skriver man i en kommentar.

 

LÄS MER: 9 fällor – se upp med detta vid rotavdraget 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen