Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny trend: brutala attacker mot robotar i Kalifornien

Äldrevårdsroboten Pepper som visades upp på en mässa i Hannover tidigare i mars. Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Googles självkörande bil Waymo. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

I Kalifornien tycks vissa människor ha förklarat krig mot robotar. 

Folk har gått till attack mot förarlösa bilar vid flera tillfällen i delstaten, rapporterar Veckans Affärer. 

I ett av fallen blev en säkerhetsrobot dessutom vandaliserad genom att gärningsmannen hällde barbecuesås över robotens sensorer.  

Veckans affärer rapporterar att förarlösa bilar varit inblandade i sex olyckor i Kalifornien och hänvisar till statistik från Department of Motor Vehicles, DMV. 

Och i två av fallen handlade olyckorna om att människor skrek eller slog på de förarlösa fordonen – som enligt tidningen är en vanlig syn i delstaten. 

LÄS MER: Världens första drönartaxi är här: Säg hej till Ehang 184

Taxichaufför gick till rasande attack mot självkörande Chevy Bolt

Motivet till en av attackerna kan handla om konkurrens och oro över marknadsandelar, det var nämligen en taxichaufför som rusade ut och banade så hårt på en självkörande Chevy Bolt så att det blev sprickor i en ruta, enligt Veckans Affärer

Märket tycks vara otursdrabbat då även måltavlan i den andra attacken, som registrerats hos DMV, var just en självkörande Chevy Bolt. Bilen stod pliktskyldigt och väntade vid ett trafikljus då en rasande man kom springande tvärs över vägen och gav sig på bilens bakdel med skadad stötfångare och baklucka som följd. 

LÄS MER: Amazon öppnar första butiken utan kassor

Säkerhetsrobot angripen med Barbecuesås i tjänsten

Självkörande bilar är dock inte de enda robotarna som fått känna på människors raseri. Även en patrullerande säkerhetsrobot, som bevakade ett djurskyddscenter, blev under pågående tjänsteutövning utsatt för ett angrepp. Gärningsmannen välte omkull den och hällde barbecuesås över de känsliga sensorerna, enligt Veckans Affärer.  

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!