Äldrevårdsroboten Pepper som visades upp på en mässa i Hannover tidigare i mars. Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPAÄldrevårdsroboten Pepper som visades upp på en mässa i Hannover tidigare i mars. Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Äldrevårdsroboten Pepper som visades upp på en mässa i Hannover tidigare i mars.  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Googles självkörande bil Waymo. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅNGoogles självkörande bil Waymo. Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN
Googles självkörande bil Waymo.  Foto: ERIC RISBERG / AP TT NYHETSBYRÅN

Ny trend: brutala attacker mot robotar i Kalifornien

Publicerad

I Kalifornien tycks vissa människor ha förklarat krig mot robotar. 

Folk har gått till attack mot förarlösa bilar vid flera tillfällen i delstaten, rapporterar Veckans Affärer. 

I ett av fallen blev en säkerhetsrobot dessutom vandaliserad genom att gärningsmannen hällde barbecuesås över robotens sensorer.  

Veckans affärer rapporterar att förarlösa bilar varit inblandade i sex olyckor i Kalifornien och hänvisar till statistik från Department of Motor Vehicles, DMV. 

Och i två av fallen handlade olyckorna om att människor skrek eller slog på de förarlösa fordonen – som enligt tidningen är en vanlig syn i delstaten. 

LÄS MER: Världens första drönartaxi är här: Säg hej till Ehang 184

Taxichaufför gick till rasande attack mot självkörande Chevy Bolt

Motivet till en av attackerna kan handla om konkurrens och oro över marknadsandelar, det var nämligen en taxichaufför som rusade ut och banade så hårt på en självkörande Chevy Bolt så att det blev sprickor i en ruta, enligt Veckans Affärer

Märket tycks vara otursdrabbat då även måltavlan i den andra attacken, som registrerats hos DMV, var just en självkörande Chevy Bolt. Bilen stod pliktskyldigt och väntade vid ett trafikljus då en rasande man kom springande tvärs över vägen och gav sig på bilens bakdel med skadad stötfångare och baklucka som följd. 

LÄS MER: Amazon öppnar första butiken utan kassor

Säkerhetsrobot angripen med Barbecuesås i tjänsten

Självkörande bilar är dock inte de enda robotarna som fått känna på människors raseri. Även en patrullerande säkerhetsrobot, som bevakade ett djurskyddscenter, blev under pågående tjänsteutövning utsatt för ett angrepp. Gärningsmannen välte omkull den och hällde barbecuesås över de känsliga sensorerna, enligt Veckans Affärer.  

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen