Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny tampong ska lindra mensvärk med cannabis

Sophia Bendz går in med pengar i företaget.
Foto: Pressbild
Startup-företaget har siktet inställt på att lindra mensvärk med cannabis-tampong. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ROGER SCHEDERIN

Startup-företaget Daye har tagit fram en tampong som ska lindra smärtor med hjälp av cannabis. 

Nu har investerare fått upp ögonen för företaget och investerat över 50 miljoner kronor, skriver Techcrunch.

Cannabidiol, CBD, ett ämne som finns i växten cannabis, används i allt högre utsträckning i produkter för bland annat smärtlindring. 

I USA håller en jätteindustri på att växa fram kring substansen från cannabisplantan, skriver Breakit.  

Företaget Daye har nu tagit fram en smärtlindrande tampong, som använder sig av just CBD. Det är tänkt att lindra mensvärk i stället för vanliga smärtstillande tabletter. 

Daye menar också att produkten kommer att vara mer hygienisk och hållbar än tidigare tamponger. Om de lyckas, menar de, kan det vara en väckarklocka till den stagnerade tampongindustrin som inte utvecklats mycket på årtionden. 

– Vårt mål är att höja standarden för kvinnors hygienprodukter genom att ta itu med tre primära problem – mensvärk, tillverkningsstandard och hållbarhet, säger den 24-åriga grundaren Valentina Milanova.

Sophia Bendz investerar

Produkten kommer inte innehålla tetrahydrocannabinol, THC, det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis och det som står för den stora delen av rusets ”uppåtkänsla”.  

Och flera verkar tro på produkten. Bland annat har riskkapitalbolag som Khosla Ventures investerat pengar i Daye. 

Även svenska Sophia Bendz, som var med och byggde upp Spotify, har investerat.

”Jag har valt att investera i Daye för de erbjuder en ny innovativ produkt för att lösa ett väldigt vanligt förekommande problem. De verkar dessutom på en marknad som berör halva världens befolkning, men som är totalt eftersatt”, skriver Sophia Bendz i ett sms till Breakit.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!