Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Då blir Sverige ett kontantlöst samhälle

Snart kan pengar i plånboken vara ett minne blott.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
De flesta handlare tar i dag emot kontanter – men många kunder betalar hellre med kort.
Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Fem och ett halvt år.

Så länge till kan du handla med kontanter – sedan är det stopp, enligt en ny studie.

– Det är konsumenterna som driver på, säger forskaren Niklas Arvidsson till Computer Sweden.

Nyligen gick vi igenom det största pengautbytet i Sveriges moderna historia. Nu är alla de nya sedlarna och mynten i bruk – men de blir inte långvariga, enligt en ny studie.

Det är forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn som har räknat på när kontanter inte längre kommer att användas i praktiken.

Ewa Karlsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ewa Karlsson, 69 år, Axelsberg, pensionär, om att Sverige kommer att bli ett kontantlöst samhälle: 

”För mig blir det svårt eftersom jag inte använder någon dator och jag vill överföra mina pengar på datorn förrän dom kan garantera mig till tusen procent att ingen kan ta mina pengar. Jag ser mer vad jag har för pengar när jag har kontanter, har jag bara 500 kr med mig så kan jag bara handla för dem och inte mer.”   

Allt mindre kontanter i handeln

Svaret: 

24 mars 2023.

– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman till Computer Sweden.

Forskarna har utgått från trenden att allt fler handlar med kontanter samtidigt som det blir allt dyrare för handlare att hantera kontanter.

Kerstin Fuchs.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kerstin Fuchs, 59 år, Liljeholmen, förtidspensionär:

”Jag tycker att det vore tråkigt om kontanterna försvann därför att det är trevligt med kontanter. jag betalar med kontanter för att hålla ordning på ekonomin, så jag vet precis hur mycket jag har. Utan kontanter skulle det bli lite fattigare på något sätt, man känner sig lite rik när man betalar cash.”

LÄS MER: Rolf, 81, hittade 117 000 – pekas ut som kriminell


Men det är ändå främst kunderna som vill ha ett kontantlöst samhälle.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Niklas Arvidsson till Computer Sweden.

Sara Löf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sara Löf, 29 år, Nacka, studie och yrkesvägledare:

”Med tanke på att vi tryckt upp nya pengar ganska nyligen så är det samhällsekonomiskt inte så bra. Men det är ett bra sätt för att få bort svarta pengar. Jag betalar helst med kort för jag har bättre koll på min ekonomi på det sättet. Jag känner mig trygg med kort och internet men det är också för att jag är kunnig på internetbanken.”

Slut på kontanter senast 2025

Samtidigt som kunderna driver på är handlarna inne på samma spår.

Enligt en enkät tror hälften av alla tillfrågade handlare att de kommer sluta med kontanter senast 2025. Och facket är drivande i frågan – för att minska rånrisken, skriver Computer Sweden.

– Om en stor aktör går före och slutar ta emot kontanter kan det snabbt påverka andra att följa efter. Samma sak om det tas något beslut i branschen. Samtidigt kan utvecklingen också bromsas om det uppstår osäkerhet kring korthanteringen, säger Niklas Arvidsson till tidningen.

Linda Lindh.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Linda Lindh, 68 år, Västertorp, pensionär:

”Det tycker jag är fel för då blir det bankerna som äger våra pengar helt ut. Man kan inte göra vad man vill med sina pengar utan man är då helt styrd utav bankerna. Ibland kanske jag vill ge mina barnbarn en liten slant och ibland vill jag betala kontant för att det inte känns säkert att betala med kort. Kontanter gör att man kan ta ut en summa varje månad och sen vet man vad man har att röra sig med. Om det blir en stor bankkris så vill jag ju kunna ta ut mina pengar, och hur gör man det om det inte finns några kontanter?”

Peter Ruth.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Peter Ruth, 66 år, pensionär, Hägersten:

”Tittar man på dem som säljer varor så är det mycket enklare för dem, men vi som är kunder har ju då inget alternativ längre. Det kräver ju en ny säkerhetsaspekt. Om dom i kassan stämplar fel så kan man ju nu få tillbaka pengarna i handen men utan kontanter så får man ju vänta i flera dagar på sina pengar. Det är mycket enklare att hålla reda på ekonomin med kontanter, man har pengar i handen och när dom är slut så är dom slut.  Jag tror även att kriminaliteten kommer att öka, hur man skannar kort och sånt.”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!