Ny statistik: Då bokar du billigaste flygresan

Följer du tre enkla råden hittar du det bästa priset
Foto: Johan Nilsson/TT
På en resa till Bangkok hittade de det bästa priset 216 dagar före avresa.
Foto: SHUTTERSTOCK

Köp flygbiljett i så god tid som möjligt. Res i väg på en måndag eller tisdag, och flyg hem på en onsdag. Följer du tre enkla råden hittar du det bästa priset, skriver TT som refererar till en ny rapport.

– Ofta känns det lite godtyckligt vilket pris man får på en flygbiljett, säger KTH-studenten och rapportförfattaren Stina Karlsson till TT.

Två studenter vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), Stina Karlsson och Ida Janér, har letat efter prismönster i 27,5 miljoner sökningar på en stor resesajt.

Resultatet, skriver TT, visar i hur god tid man bör boka, och vilka veckodagar som ger det bästa priset.

Lönar sig alltid att vara ute i god tid

Huvudregeln är att ju tidigare man bokar, desto billigare biljett blir det. Särskilt vid kortare flygresor är det tydligt, på Londonresor hittade studenterna det bästa priset 164 dagar före avresa.


LÄS OCKSÅ: Så mycket pengar lägger vi på semester


På en resa till Bangkok hittade de det bästa priset 216 dagar före avresa.

Undersökningen var ett examensarbete i ett kandidatprogram, och byggde på den statistiska metoden multipel linjär regressionsanalys.

Stämmer det att man inte ska boka flygbiljett på kvällen?

På såväl korta som långa resor är det smartast att resa i väg på en måndag eller tisdag, och hem på en onsdag.

– Däremot är den dag man bokar flygbiljetten inte signifikant för priset. Det är en myt som man har hört, att det till exempel är dyrare om man går in och bokar på kvällen, säger Stina Karlsson till TT.

Expressen har tidigare skrivit om hur priserna för flygbiljetter kan variera stort – utan att kunden riktigt kan förstå hur.

Hundratusentals svenskar bokar årligen resor med tjänster som Skyscanner, Momondo och Flygresor. Reseaktörerna kontinuerligt justerar sina priser hela tiden, vilket gör det väldigt svårt för kunden att göra rätt.

FAKTA

Experternas bästa tips för att hitta bästa priset

I så god tid ska du boka:

– till London: 164 dagar.

– till Bangkok: 216 dagar.

Då ska du resa ut: måndag eller tisdag.

Då ska du resa hem: onsdag.

Källa: TT, Stina Karlsson, Ida Janér

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!