Claudia Wörmann på SBAB står fast vid att det är för tidigt att prata om trendbrott på bostadsmarknaden. Foto: PressbildClaudia Wörmann på SBAB står fast vid att det är för tidigt att prata om trendbrott på bostadsmarknaden. Foto: Pressbild
Claudia Wörmann på SBAB står fast vid att det är för tidigt att prata om trendbrott på bostadsmarknaden. Foto: Pressbild
Bostadsmarknaden pekar försiktigt uppåt men väntas nu varva upp. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅNBostadsmarknaden pekar försiktigt uppåt men väntas nu varva upp. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsmarknaden pekar försiktigt uppåt men väntas nu varva upp. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror: Priserna på bostäder steg i sommar

Publicerad

Nu varvar bostadsmarknaden upp.

Enligt färska siffror steg priserna för bostäder i Sverige från juli till augusti – om än väldigt blygsamt för bostadsrätter.

– Jag fortsätter att vidhålla att inte dra för långtgående slutsatser av sommarens statistik, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Priserna för bostäder steg i Sverige den senaste månaden – både för villor och bostadsrätter. Det visar Valueguards senaste HOX-index, dagens andra stora boprisundersökning.

Mellan juli och augusti steg prisindex för privatägda bostäder med 1,8 procent i Sverige. Villaindex steg med 2,8 procent, bostadsrättsindex blev något blygsammare: 0,2 procent.

 

LÄS MER: Bopriser fortsätter stiga i storstäderna 

 

Högre villapriser i Göteborg

Störst var ökning för villor i Göteborg, som steg med 3,2 procent. För bostadsrätter i Göteborg syntes däremot en minskning med 0,4 procent.

I övrigt är det ingenting som sticker ut i de nya siffrorna – marknaden tuggar försiktigt på uppåt nu när sommaren får över till höst. På årsbasis är däremot prisökningarna betydligt högre: +9,9 procent för villor och +8,1 procent för bostadsrätter.

 

HOX är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden. Index går till exempel inte upp för att det säljs många bostäder i attraktiva områden eller många nyproducerade bostäder en viss månad.Foto: Valueguard

 

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, har tidigare sagt att man inte kan dra några förhastade slutsatser från sommarens statistik, på grund av att försäljningarna går ner då. Det står hon fast vid.

– I juni och juli tar många en paus från bostadsmarknaden. Under augusti blir det fler bostäder till salu och aktiviteten kommer i gång igen, säger Wörmann i en kommentar.

 

LÄS MER: 2,4 miljoner svenska småhus upptaxeras 

 

Tror på normal bostadshöst

Hon fortsätter:

– Vi lämnar nu den mindre aktiva perioden och kan förvänta oss en normal bostadshöst, med mer aktivitet.

Samtidigt riskerar Finansinspektionens krav på hårdare amortering att skaka om bostadsmarknaden. Den senaste veckan har remissvaren trillat in och det är en snackis, enligt Claudia Wörmann.

– Det är en utveckling som är viktig att följa för privatpersoner. Det kan bli så att historien upprepar sig, att de utökade kraven leder till att fler vill agera innan de nya kraven införs, säger hon i ett uttalande.

 

LÄS MER: Färre svenskar tror på stigande bopriser 

 

Amorteringskrav en snackis

Hon syftar till när de rådande kraven infördes den 1 juni i fjol. Inför det var det hög aktivitet på bostadsmarknaden – många svenskar tidigarelade sina köp- och säljplaner.

– Det kan vara en delförklaring till det efterföljande lägre utbudet, som nu börjat normaliseras, säger Wörmann.

Efter säsongsjustering steg HOX-indexet för hela Sverige med 0,4 procent i Valueguards senaste undersökning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen