Nya siffror: Priserna på bostäder steg i sommar

Claudia Wörmann på SBAB står fast vid att det är för tidigt att prata om trendbrott på bostadsmarknaden.
Foto: Pressbild
Bostadsmarknaden pekar försiktigt uppåt men väntas nu varva upp.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Nu varvar bostadsmarknaden upp.

Enligt färska siffror steg priserna för bostäder i Sverige från juli till augusti – om än väldigt blygsamt för bostadsrätter.

– Jag fortsätter att vidhålla att inte dra för långtgående slutsatser av sommarens statistik, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Priserna för bostäder steg i Sverige den senaste månaden – både för villor och bostadsrätter. Det visar Valueguards senaste HOX-index, dagens andra stora boprisundersökning.

Mellan juli och augusti steg prisindex för privatägda bostäder med 1,8 procent i Sverige. Villaindex steg med 2,8 procent, bostadsrättsindex blev något blygsammare: 0,2 procent.


LÄS MER: Bopriser fortsätter stiga i storstäderna 


Högre villapriser i Göteborg

Störst var ökning för villor i Göteborg, som steg med 3,2 procent. För bostadsrätter i Göteborg syntes däremot en minskning med 0,4 procent.

I övrigt är det ingenting som sticker ut i de nya siffrorna – marknaden tuggar försiktigt på uppåt nu när sommaren får över till höst. På årsbasis är däremot prisökningarna betydligt högre: +9,9 procent för villor och +8,1 procent för bostadsrätter.


HOX är en indexteknologi som tar hänsyn till vad för typ av bostäder som säljs och mäter den underliggande utvecklingen på bostadsmarknaden. Index går till exempel inte upp för att det säljs många bostäder i attraktiva områden eller många nyproducerade bostäder en viss månad.
Foto: Valueguard

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, har tidigare sagt att man inte kan dra några förhastade slutsatser från sommarens statistik, på grund av att försäljningarna går ner då. Det står hon fast vid.

– I juni och juli tar många en paus från bostadsmarknaden. Under augusti blir det fler bostäder till salu och aktiviteten kommer i gång igen, säger Wörmann i en kommentar.


LÄS MER: 2,4 miljoner svenska småhus upptaxeras 


Tror på normal bostadshöst

Hon fortsätter:

– Vi lämnar nu den mindre aktiva perioden och kan förvänta oss en normal bostadshöst, med mer aktivitet.

Samtidigt riskerar Finansinspektionens krav på hårdare amortering att skaka om bostadsmarknaden. Den senaste veckan har remissvaren trillat in och det är en snackis, enligt Claudia Wörmann.

– Det är en utveckling som är viktig att följa för privatpersoner. Det kan bli så att historien upprepar sig, att de utökade kraven leder till att fler vill agera innan de nya kraven införs, säger hon i ett uttalande.


LÄS MER: Färre svenskar tror på stigande bopriser 


Amorteringskrav en snackis

Hon syftar till när de rådande kraven infördes den 1 juni i fjol. Inför det var det hög aktivitet på bostadsmarknaden – många svenskar tidigarelade sina köp- och säljplaner.

– Det kan vara en delförklaring till det efterföljande lägre utbudet, som nu börjat normaliseras, säger Wörmann.

Efter säsongsjustering steg HOX-indexet för hela Sverige med 0,4 procent i Valueguards senaste undersökning.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!