Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny rapport: Rika blir allt rikare – fattiga står still

Av världens totala förmögenhetstillväxt under 2017 gick 82 procent till den rikaste procenten. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fler än någonsin blev dollarmiljardärer förra året. Foto: COLOURBOX

Fler än någonsin blev dollarmiljardärer förra året – varannan dag blev en ny person miljardär. 

Men den fattigare halvan av befolkningen ökade inte sin förmögenhet alls. Det visar Oxfams senaste rapport. 

Samtidigt tvingar lågbetalda kvinnor ha på sig blöja för att de nekas att gå på toaletten under arbetet. 

Av världens totala förmögenhetstillväxt under 2017 gick 82 procent till den rikaste procenten, enligt en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

De 3,7 miljarder människor som utgör världens fattigaste hälft fick ingen ökning alls. 

Rapporten, Reward work, not wealth (WEF), publiceras inför World Economic Forums möte för världsledare i alporten Davos som äger rum på tisdagen. 

Ny miljardär varannan dag 

På bara fyra dagar tjänar en vd på ett av världens fem största klädföretag lika mycket som en genomsnittlig arbetare inom klädindustrin tjänar under hela sin livstid, skriver Oxfam i rapporten.

Förra året skedde den största ökningen av dollarmiljardärer – personer som har en privat nettoförmögenhet på minst en miljard dollar – någonsin. 

Oxfams hemsida.

LÄS MER: Här är rikaste landet i Europa

 

Världen fick en ny miljardär varannan dag mellan mars 2016 och mars 2017, vilket innebar en förmögenhetstillväxt på 762 miljarder dollar. För den summan hade den extrema fattigdomen kunna åtgärdas sju gånger om, skriver Oxfam som också poängterar att nio av tio miljardärer i världen är män. 

Nekas toalettbesök – använder blöja

Situationen är särskilt allvarlig för kvinnliga arbetare i fattigare länder. 

– Oxfam har mött kvinnor över hela världen vars arbetsliv är en plåga. Kvinnor i Vietnams klädindustri som arbetar långt hemifrån för slavlöner och inte träffar sina barn på flera månader. Kvinnor inom amerikanska kycklingindustrin måste ha blöjor för att de nekas toalettbesök under arbetstid, säger Oxfam-chefen Winnie Byanyima till SvD, någonting organisationen även uppmärksammat i tidigare års rapporter.

Uppmaning: Sluta belöna aktieägare

I rapporten uppmanar organisationen regeringar att sätta konkreta mål för att minska ojämlikheten och att de rikaste tio procentens gemensamma inkomst inte ska överstiga de fattigaste 40 procentens. 

Bland annat uppmanas företag till att avstå ifrån att belöna aktieägare och dela ut bonusar till chefer tills dess att alla deras anställda har en lön som går att leva på.

 

LÄS MER: Elever delades upp i "rika och fattiga" på skolgård

 

Skulle man införa en en global skatt på 1,5 procent på alla miljardärers förmögenhet skulle betala för varje barns skolgång i världen, skriver Oxfam.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!