Ny rapport: Här finns störst chans till jobb

Publicerad

Framtiden är ljus på flera jobbfronter.

Det konstaterar Arbetsförmedlingen som publicerar sina listor över framtidsjobben.

– Det finns goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I listan nedan kan du söka på hur situationen ser ut i ditt län bransch för bransch.

IT-specialister, ingenjörer, sjuksköterskor och pedagoger kommer att vara hett eftertraktade även om fem år.

Det samma gäller gymnasieutbildade inom vård, bygg, industri och restaurang.

Arbetsförmedlingens rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken – ”Var finns jobben?” – visar vilka yrken som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden i år och på fem års sikt.

– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Det ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken. Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Heta på arbetsmarknaden

Listan över yrkesområden som är heta på arbetsmarknaden i år toppas av bygg- och anläggning, pedagogisk arbete, data/IT, hälso- och sjukvård, tekniskt och naturvetenskapligt arbete samt inom installation, drift och underhåll, skriver man i sin rapport.

Här kan du söka på alla yrken och få prognos för ett respektive fem år:

 

 

 

Rapporten visar också att bristen på arbetskraft kommer att vara fortsatt stor även om fem år, när den som nu ska välja utbildning har sin examen. Det gäller särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar, skriver AF och konstaterar:

– Befolkningsutvecklingen gör att det kommer att behövas många som arbetar inom hälso- och sjukvård och utbildning. Digitaliseringen ger stor efterfrågan på dataspecialister.

Listan över yrken som kommer att ha en svårare arbetsmarknad framöver domineras av jobb som normalt inte kräver någon längre utbildning eller erfarenhet och som påverkas av fortsatta strukturförändringar.

 

 

 

 

Här finns jobben: Kolla läget i ditt län

I listan nedan kan du skriva in ditt län för att se hur situationen ser ut yrke för yrke.

Vilka branscher skriker efter folk?

Och var är marknaden mättad?

Observera att listorna gäller för ett år fram i tiden, femårsprognoser finns endast på riksnivå.

När prognos inte anges (–) beror det på att Arbetsförmdlingen i det länet inte gjort en bedömning, vilket ofta kan bero på att just detta yrke inte är representerat på orten.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen