Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny prognos: Tecken på kraftig rekyl i ekonomin

Senaste nytt i Di-TV.
Konjunktursinstitutet ser tydliga tecken på en kraftig rekyl i den svenska ekonomin, skriver de i sin nya rapport.
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Sveriges BNP föll stort det andra kvartalet, men nu ser det ut att bli en kraftig rekyl under det tredje, enligt Konjunkturinstitutet.

”Den ekonomiska politiken fortsätter att ge stöd åt återhämtningen nästa år, men det dröjer till 2023 innan lågkonjunkturen är över”, skriver KI, i prognosen.

Coronapandemin sätter djupa spår i ekonomin och som väntat var det ett dramatiskt fall för BNP under årets andra kvartal. Men KI ser tydliga tecken på en kraftig rekyl upp i det tredje kvartalet, enligt en ny prognos.

Däremot är lågkonjunkturen fortfarande kvar och återhämningen går in i en lugnare fas, även om KI ser en positiv utveckling i att hushållens konsumtion och exporten återhämtar sig till stora delar från fallet tidigare i år.

Arbetslösheten fortsätter också att stiga och väntas nå nästan 10 procent under det fjärde kvartalet. Bland annat korttidspermitteringarna gör att arbetsgivarna inte har behov av att anställa och vändningen på arbetsmarknaden väntas dröja, enligt KI.

”Den ekonomiska politiken fortsätter att ge stöd åt återhämtningen nästa år, men det dröjer till 2023 innan lågkonjunkturen är över”, skriver KI, i prognosen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!