Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny prognos: Underskott i budgeten på 249 miljarder

Statens budgetsaldo väntas visa ett underskott på 249 miljarder kronor i år och ett överskott på 6 miljarder kronor nästa år.

Det skriver Ekonomistyrningsverket, ESV, i en budgetprognos.

I föregående prognos, i juni, räknade ESV med ett underskott på 396 miljarder kronor i år och ett underskott på 21 miljarder kronor nästa år.

Det offentliga finansiella sparandet väntas uppgå till -4,2 procent av BNP i år och -1,6 procent nästa år.

I juniprognosen spåddes -6,5 procent 2020 och -2,1 procent 2021.

Maastrichtskulden väntas öka från 35,2 procent av BNP 2019 till 40,9 procent i år och sedan sjunka till 39,2 procent nästa år.

ESV om återstartpaketet

ESV noterar att regeringens och samarbetspartiernas återstartspaket på drygt 100 miljarder kronor har inte beaktats i den ordinarie septemberprognosen som utgår från information som var tillgänglig till och med 3 september. Utifrån den information som finns tillgänglig i dag har ESV gjort en preliminär uppskattning av vilka effekter paketet kommer att få på BNP och den offentliga sektorns finanser. Den preliminära uppskattningen redovisas inom parentes för 2021.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!