Ny PPM-fond granskas av Pensionsmyndigheten

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter skandalerna med Falcon, Allra och Solidar – nu granskar Pensionsmyndigheten ännu ett ifrågasatt PPM-bolag, kan Expressen avslöja. 

Det handlar om fondbolaget Independent Investment Group, där 5 000 sparare har sina pensionspengar.

Mångmiljonvinster och lurade pensionssparare. Skandalerna har duggat tätt bland bolag som Falcon, Allra och Solidar. Men Pensionsmyndighetens jakt på fler oseriösa aktörer i premiepensionen fortsätter. 

Expressen kan i dag avslöja att ännu ett bolag är uppe för granskning hos myndigheten. 

Det handlar om bolaget Independent Investment Group, som enligt källor till Expressen använder komplicerade upplägg för att runda Pensionsmyndighetens avgiftstak. Totalt har bolaget 5 000 sparare, och ett förvaltat kapital på omkring 900 miljoner kronor. 

Bas för Independents fonder är irländska Lantern Structured Asset Management, som ägs av schweiziska banken UBS. UBS är samtidigt den motpart som fonderna handlar komplicerade värdepapper, swappar, med. UBS kan därmed diktera avgiften för affärerna. Som Expressen kunde berätta i maj kan kostnader på så vis plockas ut ur fonderna "bakvägen", enligt källor. 


LÄS MER: Pengar kan ha läckt ur ännu en PPM-fond 

Vill inte uppge skälet

– Jag kan inte gå in exakt på vilken granskning vi gör för tillfället. De har varit uppe under lupp, men nuvarande arbete kan jag inte kommentera, säger Rasmus Bjälkeson, enhetschef för fondhandeln hos Pensionsmyndigheten.

Expressen kan även berätta att Finansinspektionen i juli begärde in en verksamhetsplan från Investment Independent Group. Även på Finansinspektionen är man dock fåordig kring anledningen till begäran. 

– Det finns alltid något skäl, men det är inget vi kommenterar nu. Vi vill ha en uppdaterad bild av bolagets verksamhet så vi ser hur det ser ut, som en förberedande åtgärd för eventuell tillsynsåtgärd, säger Erik Lindholm, biträdande chef för avdelningen för marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen. 

Men det handlar alltså inte om en rutinåtgärd?

– Vi kommenterar inte de olika skäl och funderingar som finns. 

Det är inte första gången Independent Investment Group granskas av Pensionsmyndigheten. Våren 2016 köpstoppades fonderna Independent Aktiv Mix och Independent Aktiv Max. Detta efter att Pensionsmyndigheten blivit uppmärksammade på att fondbyten gjorts till fonderna utan att berörda sparare känt till det. 


LÄS MER: PPM-systemets fem värsta pensionsfonder 


I samma veva polisanmälde Pensionsmyndigheten säljbolaget Svensk Fond och Försäkringsanalys. Independent-fonderna öppnades dock för handel kort efter att bolaget sagt upp avtalet med säljbolaget.

Den 1 november införs nya regler för Pensionsmyndighetens fondtorg. Då får myndigheten möjlighet att ställa krav på att alla fonder ska kunna uppvisa tre års historik och ha minst en halv miljard i förvaltat kapital. År 2020 ska hela premiepensionen göras om, och fonderna ska upphandlas av en huvudman. Hur premiepensionen ska se ut efter omgörningen utreds för närvarande. 


Independent Investment Group

Expressen kunde i maj berätta att svenska Investment Independent Group. Bolaget har tre fonder i premiepensionen, varav samtliga har sin bas hos irländska LSAM. Snabbt framgick att fonderna hade gått uppseendeväckande dåligt. Enligt Expressens källor är en förklaring fondernas handel med swappar, där LSAM:s ägare – schweiziska UBS – sätter priset på värdepappren.  På sätt kan avgifter plockas ut ur fonden "bakifrån", enligt Expressens källor.

UBS kommenterade alla anklagelser med att man följer alla regler och föreskrifter och att fondens villkor beskrivs i prospekt och informationsmaterial. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!