Telia tar en ny miljardsmäll i Uzbekistan. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅNTelia tar en ny miljardsmäll i Uzbekistan. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN
Telia tar en ny miljardsmäll i Uzbekistan. Foto: Jessica Gow/TT NYHETSBYRÅN
Telias styrelseordförande Marie Ehrling sa i september att det kostar att göra fel. Foto: Vilhelm Stokstad/TT NYHETSBYRÅNTelias styrelseordförande Marie Ehrling sa i september att det kostar att göra fel. Foto: Vilhelm Stokstad/TT NYHETSBYRÅN
Telias styrelseordförande Marie Ehrling sa i september att det kostar att göra fel. Foto: Vilhelm Stokstad/TT NYHETSBYRÅN

Mardrömmen fortsätter: Ny miljardsmäll för Telia

Publicerad

Telias mardröm i Eurasien fortsätter.

Nu tar telejätten en ny miljardsmäll i Uzbekistan – där verksamheten skrivs ned med hela 1,5 miljarder kronor.

Detta kommer att påverka Telias resultat i kommande halvårsrapport.

– Det kostar att göra fel, har styrelseordförande Marie Ehrling tidigare sagt till TT.

Telia Company kommer med beskedet i ett pressmeddelande. Där berättar man om sitt beslut att skriva ner värdet för sin verksamhet Ucell i Uzbekistan:

"På grund av ökade risker hänförliga till reglering och valuta i Uzbekistan såväl som en förändrad uppfattning om värderingen av Ucell, är det ledningens bästa bedömning att det riskjusterade skuldfria värdet av Ucell har sjunkit från 3,3 GSEK till 1,3 GSEK per den 30 juni 2017". 

Efter förändringar i bokfört värde och valutakurser blir nedskrivningen 1,5 miljarder kronor.

Ehrling om Telias skandal i Uzbekistan

Teliaskandalen i Uzbekistan startade för ett par år sedan och kan stå bolaget dyrt. Förra hösten krävde myndigheter i Nederländerna och USA den telejätten på miljarder.

 

LÄS MER: USA och Holland kräver miljarder av Telia 

 

I samband med det sa Telia companys styrelseordförande Marie Ehrling i ett uttalande:

"Jag har många gånger tidigare sagt att Telia Company gick in i Uzbekistan på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är beredda att ta ansvar för det. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet".

Till TT sa hon i samma veva: 

– Det kostar att göra fel och det har vi också fått bevisat när myndigheterna har dragit den här slutsatsen.

Telia tappar på flera fronter

Även i Kazakstan skriver telejätten nu ner värdet med 300 miljoner kronor, för sitt innehav i intressebolaget TOO Rodnik.

Telia meddelar också att avyttringen av Tcell i Tadzjikistan resulterade i en kapitalförlust på 200 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Telia Sonera ger pengar till diktators fond 

 

Bolaget publicerar uppgifterna inför sin halvårsrapport för januari-juni 2017, som kommer den 20 juli. Man vill specificera viktiga poster som kommer att ha en negativ påverkan på rörelseresultatet.

Enligt Telia kommer verksamheten i Eurasien ha en negativ påverkan om 1,2 miljarder kronor på kvarvarande verksamhet och en negativ påverkan om 2 miljarder kronor på avvecklad verksamhet.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen