Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny mätning: Var fjärde orolig för sin försörjning

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Många svenskar är oroliga för att förlora sina jobb i coronakrisen.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

25 procent av alla svenskar är oroliga för sin framtida försörjning.

38 procent fruktar att medicin ska ta slut.

Detta visar nya siffror från Kantar Sifo.

Coronavirusets framfart skrämmer människor över hela världen. Länder stänger gränser, inför utegångsförbud och andra typer av stränga restriktioner.

Sverige har en ovanlig strategi och här kan fortfarande många gå till jobbet som vanligt och de flesta barnen är kvar i sina skolor.

Sjukvården har fortfarande läget under kontroll även om framför allt Stockholm är hårt drabbat och riskerar att vara utan fler intensivvårdsplatser redan i helgen.

Krisen slår hårt mot svenska företag som tvingas varsla och permittera personal.

Naturligtvis sprids en oro, som återspeglas i en ny undersökning från Kantar Sifo, genomförd 21-25 mars. Där har 1325 svenskar intervjuats och fått svara på en rad frågor med alternativ graderade från instämmer inte alls till Instämmer helt och hållet.

De har svarat på två påståenden:

* Jag är orolig för min försörjning det närmsta året.

* Jag är orolig för att mediciner tar slut.

Viruset har satt spår

Responsen är tydlig. Coronaviruset har satt tydliga spår hos svenskarna.

När näringslivet knäar i dessa tider så uppger 25 procent av svenskarna att de är oroliga för sin framtida försörjning. 

Ännu fler känner oro för sin hälsa.

38 procent av de tillfrågade instämmer i ganska hög utsträckning eller helt och hållet att de känner oro för att mediciner ska ta slut.

Redan i början av coronautbrottet rapporterades en oro för brist på mediciner.

 – I dag finns inga rapporter i vare sig i Sverige eller i Europa om läkemedelsbrist på grund av covid-19. Men sannolikheten är hög att vi kommer att påverkas på något sätt. Men vilka läkemedel det kan komma att gälla och kan jag inte spekulera i, sa Johan Andersson, enhetschef för läkemedel i användning på Läkemedelsverket, då.  

Nyligen sa socialminister Lena Hallengren att det än så länge inte är brist på läkemedel, men för att förhindra hamstring har regeringen precis infört en begränsning, det går inte längre att plocka ut mer än tre månaders förbrukning av sin medicin.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!