Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny mätning: Nordea sämst av bankerna på hållbarhet

Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När Fair Finance Guides granskar hur bra de svenska bankerna är på hållbarhet hamnar Nordea längst ner på listan. 

– Nordea lånade ut över en halvmiljard till Rysslands största kolbolag bara några månader efter Parisavtalet, säger Jakob König projektledare för Fair Finance Guide till SvD.  

Fair Finance Guide finansieras med stöd av Sida och mäter varje år hur hållbart banker lånar ut och investerar pengar. 

I granskningen tittar Fair Finance Guide på 14 hållbarhetsområden som klimat, jämställdhet och skatteflykt.

När det gäller hur bankerna i sina publika riktlinjer ställer sig bakom internationella konventioner, normer och branschstandarder för hållbarhet hamnar Nordea längst ner i mätningen, skriver SvD. Swedbank är bäst av de största svenska bankerna. 

– Nordea är sämst på att ta tydlig ställning för de här internationella standarderna och konventionerna. De har otydligast riktlinjer, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide till tidningen. 

Nordea känner inte alls igen sig i bilden. 

”Nordeas arbete med hållbarhet och våra processer för ansvarsfulla investeringar rankas bland de bästa på marknaden av flera väletablerade internationella institut. Vi känner inte igen oss i den här mätningens bedömning”, skriver Nordeas presschef Afroditi Kellberg i ett uttalande till Expressen. 

Sasja Beslik är chef för hållbara finanser på Nordea och säger till Dagens Nyheter att Nordea inte anser att Fair Finance Guides tillvägagångssätt är bra. 

– Nordea granskas av ett flertal internationella ratinginstitut med tusentals analytiker som tittar på den här typen av frågor och de ger helt andra svar. Flera av dem bedömer Nordea som bäst i Sverige till och med, säger han till tidningen. 

Sedan förra årets mätning är SEB en av bankerna som har tagit en mer hållbar riktning sedan granskningen förra året. 

Jakob König säger till SvD att det har skett en tydlig förbättring bland Sveriges banker de senaste åren. Andelen principer som bankerna ställer sig bakom har gått från 22 procent till 56 procent.  

Swedbank bäst på jämställdhet 

Enligt Fair Finance Guide har ingen av bankerna nolltolerans mot att finansiera eller investera i särskilt riskfylld fossilutvinning, som till exempel oljesand, skifferolja eller utvinning i Arktis.

– Nordea lånade ut över en halvmiljard till Rysslands största kolbolag bara några månader efter Parisavtalet och efter att banken hade varit ganska högljudd i att få till stånd ett skarpt klimatavtal, säger Jakob König till SvD.  

Nyligen har Swedbank sagt att de inte vill investera i okonventionell utvinning av fossila bränslen, som första bank i Sverige, skriver SvD. 

Vad gäller jämställdhet är Swedbank den enda bank som får godkänt, med mer än 40 procent kvinnor i styrelsen, ledningsgruppen och i seniora chefspositioner. 

Hos SEB och Nordea är bara en femtedel av personerna i ledningen kvinnor. Danske Bank är sämst, med bara en kvinna i ledningsgruppen, skriver SvD.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!