Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny match i EU om snuset – men utan regeringsstöd

Sverige har lägst andel rökare i EU, men exportera snus till Europa får vi inte.

När frågan nästa vecka åter ska upp i EU-domstolen i Luxemburg kommer svenska regeringen inte att ge Swedish Match stöd, skriver Dagens Nyheter. 

– Det är svårt att förstå varför regeringen vill förvägra resten av Europa ett så effektivt verktyg för att förbättra folkhälsan och dessutom gå miste om miljarder, säger Rasmus Bäckström på Livsmedelsföretagen.

Snusjätten Swedish Match har samlat på sig nya argument sedan förbudet prövades första gången, 1992.

Då angavs orsaker som att snus kan leda till muncancer och dessutom vara attraktivt för barn.

Men forskning har inte kunnat koppla snuset till cancerrisker och att det skulle vara mer attraktivt än andra tobaksprodukter för unga tycks ingen hävda längre.

Swedish Match: Färre rökare

När frågan om snusexport prövades 2004 föll Swedish Match på att EU-domstolen trodde att snusning skulle leda till ökad rökning.

Siffror som visar att snuslandet Sverige har färre rökare än alla andra EU-länder är ett argument som man på Swedish Match hoppas på nu.

Plus den märkliga situationen att andra EU-länder, som Danmark, kan sälja snus till Sverige medan svenskt snus måste stanna på svensk mark.

Sedan 2004 har dessutom nya produkter, som e-cigaretter, tillåtits i EU.

”Tuff utgångspunkt för oss”

Flera saker talar mot svensk seger i Luxemburg, när förhandlingarna startar nästa vecka: Man har inte den svenska regeringen i ryggen.

Anledningen är, skriver DN, att regeringen en gång skrivit under exportförbudet och man vill inte i efterhand börja argumentera mot det.

– Det är klart att det är en tuff utgångspunkt att regeringen inte står upp för oss, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till DN.

Dessutom tycks få EU-länder vara beredda att slopa exportförbudet.

”Vi går miste om miljarder”

Organisationen Livsmedelsföretagen menar att regeringen går emot sin egen livsmedelsstrategi och bidrar till att stoppa svensk export för åtskilliga miljarder kronor och dessutom missar en möjlighet att medverka till förbättrad folkhälsa i Europa.

– Ann Linde (EU-minister) motiverar regeringens beslut med att det viktiga inte är att få exportera snus utan att svenskarna får fortsätta snusa. Det är inte ett hållbart argument. Om det orättvisa och förlegade exportförbudet hävs behövs inget svenskt undantag och svenskarna kan snusa precis som i dag, samtidigt som vi kan exportera, säger Rasmus Bäckström, exportansvarig på Livsmedelsföretagen och fortsätter:

– Svenskarna brukar lika mycket tobak som EU-snittet, men vi röker minst i hela Europa och det är tack vare snuset. Därför är det mycket svårt att förstå varför regeringen vill förvägra resten av Europa ett så effektivt verktyg för att förbättra folkhälsan och dessutom gå miste om miljarder i export och skatteintäkter.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!