Ny match i EU om snuset – men utan regeringsstöd

Publicerad
Uppdaterad

Sverige har lägst andel rökare i EU, men exportera snus till Europa får vi inte.

När frågan nästa vecka åter ska upp i EU-domstolen i Luxemburg kommer svenska regeringen inte att ge Swedish Match stöd, skriver Dagens Nyheter. 

– Det är svårt att förstå varför regeringen vill förvägra resten av Europa ett så effektivt verktyg för att förbättra folkhälsan och dessutom gå miste om miljarder, säger Rasmus Bäckström på Livsmedelsföretagen.

Snusjätten Swedish Match har samlat på sig nya argument sedan förbudet prövades första gången, 1992.

Då angavs orsaker som att snus kan leda till muncancer och dessutom vara attraktivt för barn.

Men forskning har inte kunnat koppla snuset till cancerrisker och att det skulle vara mer attraktivt än andra tobaksprodukter för unga tycks ingen hävda längre.

Swedish Match: Färre rökare

När frågan om snusexport prövades 2004 föll Swedish Match på att EU-domstolen trodde att snusning skulle leda till ökad rökning.

Siffror som visar att snuslandet Sverige har färre rökare än alla andra EU-länder är ett argument som man på Swedish Match hoppas på nu.

Plus den märkliga situationen att andra EU-länder, som Danmark, kan sälja snus till Sverige medan svenskt snus måste stanna på svensk mark.

Sedan 2004 har dessutom nya produkter, som e-cigaretter, tillåtits i EU.

”Tuff utgångspunkt för oss”

Flera saker talar mot svensk seger i Luxemburg, när förhandlingarna startar nästa vecka: Man har inte den svenska regeringen i ryggen.

Anledningen är, skriver DN, att regeringen en gång skrivit under exportförbudet och man vill inte i efterhand börja argumentera mot det.

– Det är klart att det är en tuff utgångspunkt att regeringen inte står upp för oss, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till DN.

Dessutom tycks få EU-länder vara beredda att slopa exportförbudet.

”Vi går miste om miljarder”

Organisationen Livsmedelsföretagen menar att regeringen går emot sin egen livsmedelsstrategi och bidrar till att stoppa svensk export för åtskilliga miljarder kronor och dessutom missar en möjlighet att medverka till förbättrad folkhälsa i Europa.

– Ann Linde (EU-minister) motiverar regeringens beslut med att det viktiga inte är att få exportera snus utan att svenskarna får fortsätta snusa. Det är inte ett hållbart argument. Om det orättvisa och förlegade exportförbudet hävs behövs inget svenskt undantag och svenskarna kan snusa precis som i dag, samtidigt som vi kan exportera, säger Rasmus Bäckström, exportansvarig på Livsmedelsföretagen och fortsätter:

– Svenskarna brukar lika mycket tobak som EU-snittet, men vi röker minst i hela Europa och det är tack vare snuset. Därför är det mycket svårt att förstå varför regeringen vill förvägra resten av Europa ett så effektivt verktyg för att förbättra folkhälsan och dessutom gå miste om miljarder i export och skatteintäkter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen