Ny maskin förvandlar koldioxid till bränsle

Miljardären BIll Gates är en av finansiärerna till projektet.
Foto: Michel Euler

Det kanadensiska startup-företaget Carbon Engineering står bakom en banbrytande maskin som kan suga upp koldioxid ur atmosfären. Pilotprojektet finansieras av bland annat miljardären Bill Gates och företaget har planer på att producera bränsle med sin teknologi.

Carbon Engineerings anläggning i Squamish, Kanada, som är värd 9 miljoner dollar, kan fånga upp till ett ton koldioxid per dag.

Företaget är grundat av David Keith, professor vid Harvard, och finansieras av privata investerare. Företaget har redan lockat till sig stora investerare som Microsoft-grundaren Bill Gates och oljeinvesteraren Murray Edwards.

Sajten Cbcnews skriver att företaget lagt flera år på att förvandla akademisk forskning till teknologi som ska kunna kommersialiseras.

Teknologins stora potential

Företagets anläggning har sugit koldioxid ur atmosfären sedan maj i år. Syftet med projektet just nu är främst att visa att teknologin har potential till att kunna fungera på en större skala. Med en större skala menas att maskinerna skulle kunna suga upp en miljon ton koldioxid – under loppet av bara en dag.

– Det är fortfarande en anläggning på pilot-skala, säger Adrian Corless, vd för Carbon Engineering till Cbcnews.

– Men det är väldigt viktigt, för det är första gången någon har demonstrerat en teknologi som fångar koldioxid, som har potentialen att genomföras i en större skala, så att den är stor nog att vara relevant ur en miljö- eller klimatsynpunkt, säger han till sajten.

Enligt Adrian Corless finns redan utrustningens delar i en stor skala i dag. Enligt honom är det innovativa företaget gjort att anpassa delarna från andra industrier.

Målet: att skapa bränsle

Företaget har som mål att ta teknologin ännu längre. Cbcnews skriver att företaget ska bygga ett till system, där det ska gå att förvandla koldioxiden som fångas upp till användbart bränsle.

Den första kommersiella anläggningen beräknas börja operera år 2017 och då ska den kunna producera 200 till 400 liter av bensin eller diesel varje dag. Enligt företagets vd finns det redan intresserade köpare av produkten.

– Det trevliga med teknologin är att det inte finns några riktiga gränser för den att i slutändan, i teorin, ersätta alla existerande fossilbaserade transportbränslen, säger Corless till Cbcnews.

Så fungerar maskinen som fångar upp koldioxid

Stora volymer av luft rör sig genom ett redskap där koldioxid absorberas ur luften av en flytande vätska. Då skapas en vätska med mycket koldioxid i. I ett senare skede separeras dessa, då utbryts koldioxiden och den ursprungliga vätskan kan användas om igen till att uppta koldioxid ur luften.

Den energi som behövs för processen kommer från naturgas, koncentrerad solkraft eller kärnkraft. Man använder även en liten mängd kemikalier. Enligt företagets sajt genereras den energi som behövs på anläggningen och utsläpp kan fångas upp tillsammans med koldioxiden som sugs upp. Slutprodukten blir ren koldioxid och det skapas inget utsläpp av koldioxid i atmosfären.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!