Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTY
 Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTY

Ny lag: Snart kan du se Netflix utomlands

Publicerad

Vill du kolla favoritserierna på Netflix, HBO eller Viaplay på utlandsresan?

Ett nytt lagförslag kan snart göra detta möjligt.

Vi betalar varje månad för strömningstjänster som ger oss tillgång till filmer och tv-serier.

Men när vi är på resande fot och utomlands finns servien plötsligt inte att tillgå.

Nu tittar Europaparlamentet på ett lagförslag som går ut på att det ska bli möjligt att strömma filmer och tv-serier oavsett var man befinner sig inom EU, skriver International business times i dag.

Lagstiftningen går bland annat ut på att man hindrar strömningsföretagen från att identifiera var kunderna befinner sig, via IP-adresserna.

 

LÄS MER: Klart nu – Netflix inför streaming offline

 

Netflix, med användare i 190 av världens länder, har tidigare förklarat begränsningarna för sina kunder med att man velat stoppa kontospridning över gränserna.

– Detta är ett första steg i att modernisera copylagar i Europa, säger Brian Heyas på Europaparlamentet. Det är goda nyheter för människor som reser mellan EU-länder på en marknad som innefattar 500 miljoner invånare.

Störst i världen

Netflix har över en miljon användare i Sverige och når en fjärdedel av alla svenska hushåll i åldrarna 15 till 74 år, enligt en analys från Mediavision.

 

LÄS MER: Netflix storsatsar på fler egna serier 2017

 

Det är ungefär lika mycket som samtliga övriga aktörer för strömmad film och tv tillsammans. Näst störst är Viaplay och HBO Nordic.

Under hela 2016 fick Netflix 19 miljoner nya prenumeranter. Totalt har man nu drygt 93,9 miljoner kunder världen över. Bolaget, som fyller tio i år, siktar nu på att nå hundra miljoner användare under 2017.

Omsättning för fjärde kvartalet 2016 landade på 22 miljarder kronor, en ökning med runt 35 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen