Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny lag: Snart kan du se Netflix utomlands

Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTY

Vill du kolla favoritserierna på Netflix, HBO eller Viaplay på utlandsresan?

Ett nytt lagförslag kan snart göra detta möjligt.

Vi betalar varje månad för strömningstjänster som ger oss tillgång till filmer och tv-serier.

Men när vi är på resande fot och utomlands finns servien plötsligt inte att tillgå.

Nu tittar Europaparlamentet på ett lagförslag som går ut på att det ska bli möjligt att strömma filmer och tv-serier oavsett var man befinner sig inom EU, skriver International business times i dag.

Lagstiftningen går bland annat ut på att man hindrar strömningsföretagen från att identifiera var kunderna befinner sig, via IP-adresserna.


LÄS MER: Klart nu – Netflix inför streaming offline


Netflix, med användare i 190 av världens länder, har tidigare förklarat begränsningarna för sina kunder med att man velat stoppa kontospridning över gränserna.

– Detta är ett första steg i att modernisera copylagar i Europa, säger Brian Heyas på Europaparlamentet. Det är goda nyheter för människor som reser mellan EU-länder på en marknad som innefattar 500 miljoner invånare.

Störst i världen

Netflix har över en miljon användare i Sverige och når en fjärdedel av alla svenska hushåll i åldrarna 15 till 74 år, enligt en analys från Mediavision.


LÄS MER: Netflix storsatsar på fler egna serier 2017


Det är ungefär lika mycket som samtliga övriga aktörer för strömmad film och tv tillsammans. Näst störst är Viaplay och HBO Nordic.

Under hela 2016 fick Netflix 19 miljoner nya prenumeranter. Totalt har man nu drygt 93,9 miljoner kunder världen över. Bolaget, som fyller tio i år, siktar nu på att nå hundra miljoner användare under 2017.

Omsättning för fjärde kvartalet 2016 landade på 22 miljarder kronor, en ökning med runt 35 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!