Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny generation tar över ägandet i Clas Ohlson

Charlotte Haid Bondegaard är barnbarnsbarn till ClasOhlson och dessutom framgångsrik svensk dressyrryttare, ridinstruktör och hästtränare Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Clas Ohlsson AB ägs nu till stora delar av fjärde generationen efter grundaren. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Nu skriver ytterligare en av arvtagarna till pryljätten Clas Ohlson AB över sitt ägande till en ny generation.

Det är Björn Haid, dotterson till grundaren Clas Ohlson, som överför samtliga sina aktier till barnen Charlotte och Mathias – fjärde generationens storägare.

Enligt ett pressmeddelande från ägarfamiljens advokatbyrå så kommer Björn Haid inom de närmaste veckorna att överföra samtliga sina aktier i Clas Ohlson AB med lika delar vardera till sina barn Charlotte Haid Bondegaard, 51, och Mathias Haid.

Efter 40 år i bolaget planerar Björn Haid att dra sig tillbaka.

Även brodern lämnar över till barnen

Transaktionen beskrivs som en del av Björn Haids generationsskifte och är en intern omfördelning av familjens ägande i Clas Ohlson AB. Det påverkar inte  familjens strategi för sitt ägande i Clas Ohlson AB, påpekar man.

– Jag vill genom transaktionen på ett aktivt sätt föra arvet vidare till den fjärde generationen. Det är ett för mig naturligt steg med hänsyn till familjens långsiktighet som ägare i Clas Ohlson, sägher Björn Haid i en kommentar till transaktionen.

Charlotte Bondegaard Haid vid Falsterbo horse show. Foto: SARA STRANDLUND

Nyligen blev det känt att Claus-Toni Haid, storägare i Clas Ohlson och bror till Björn, sålt alla sina aktier till sina barn Grischa och Claus-Toni jr.

Clas Ohlson AB grundades år 1918 i Insjön, Dalarna, och har idag omkring 200 butiker på gem markander inklusive Sverige, Norge och Finland, cirka 5 000 medarbetare och en omsättning om cirka 8,8 miljarder kronor.

Hon är fortfarande största ägare

Grundaren Clas Ohlson dotter Mary, gift Haid, fick tre söner, Peter, Björn och Claus-Toni. Störste ägare i Clas Ohlson är fortfarande Helena Tidstrand, också fjärde generationen. Det skriver Dagens Industri. Hennes morfar var Tore Ohlson, son till grundaren och bror till Mary.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!